Ensamhet

Alla har behov av att få känna närhet och gemenskap med andra människor för att må bra. Det kan kännas viktigt att få dela upplevelser och lyckliga stunder med andra runt omkring sig, men också att känna att man inte står ensam när man möter motgångar i livet. De flesta tycker ändå att det är skönt att få vara ensamma ibland. Att ha egen tid, till exempel för att vila, fundera och att göra saker man tycker om, är ett sätt att ta hand om sig själv. Hur mycket man trivs med att vara ensam är väldigt olika från person till person.

Ensamhet blir ett problem när man är ensam utan att ha valt det själv. Man kanske känner att man saknar relationer som man egentligen vill ha, och någon att dela tankar och funderingar med. Man kan också känna sig ensam fast man är omgiven av människor, men där man känner att man inte passar in eller att ingen förstår en.

Vissa förändringar i livet kan leda till att man känner sig ensam, till exempel om man flyttar, byter skola eller om ens föräldrar separerar. Oftast handlar det om kortare perioder i livet och det brukar lösa sig när man får nya kompisar och man har vant sig vid den nya situationen.

Det är också ganska vanligt att man känner sig ensam som tonåring, när relationen till föräldrarna förändras i och med att man börjar bli vuxen och ska stå på egna ben. Kanske får man också nya intressen som gör att man inte längre har lika mycket gemensamt med gamla kompisar.

Om man lider av sin ensamhet kan man behöva stöd och hjälp. Har man under längre tid känt sig isolerad, kanske så pass att man slutat gå i skolan, börjat undvika kompisar, tackat nej till sådant som man brukar gilla att göra, är det extra viktigt att få stöd och hjälp med att bryta isoleringen så att man kan komma tillbaka till ett fungerande liv.

 

Stöd och hjälp

Om man behöver stöd och hjälp med att bryta sin ensamhet och isolering kan man ta kontakt med skolsköterskan på skolan. Vissa skolor erbjuder stödjande samtal. Man kan också ta kontakt med ungdomsmottagningen och få prata med någon där.

Om det känns svårt att ta kontakt via telefon och samtal kan ett första steg vara att chatta anonymt med någon. På Tjejzonen och Bris kan man få stöd om man mår dåligt. De chattar med ungdomar vissa dagar och tider.

Ibland kan man behöva mer specialiserad vård. Då kan ungdomsmottagningen, UMO, eller skolsköterskan hjälpa till med vidare kontakter till oss på BUP. Man kan också ta direkt kontakt med BUP eller be sina föräldrar om hjälp. Hjälpen man får på BUP ser olika ut beroende på hur ens svårigheter ser ut. Man brukar få stödjande samtal där man får hjälp med att se på sin situation ur nya infallsvinklar och att hitta lösningar så att man kan bryta sin ensamhet och isolering. Ibland kan man också få gruppbehandling där man får träffa andra ungdomar med liknande erfarenheter.

De som kommer till BUP är ofta de där ensamheten har lett till andra svårigheter, eller tvärtom, att det finns andra svårigheter som har lett till att man är ensam och isolerad. Det kan till exempel vara en depression, att man lider av ångest, att man har problem med ett självskadebeteende eller att man har social fobi. Då får man också behandling som hjälper mot den svårighet som man har i kombination med sin ensamhet.

 

Vad kan man göra själv?

Det är bra att försöka komma ut och få andra intryck än man får när man sitter ensam hemma. Därför är det bra att försöka leva ett så normalt liv som möjligt, där man går i skolan, träffar kompisar, rör på sig, äter ordentligt och sover på natten och är uppe på dagarna, det vill säga har en normal dygnsrytm.

Det kan också hjälpa att ta upp ett intresse. Det kan vara ett bra sätt att träffa nya kompisar. Man kan fundera på om man har haft intressen tidigare som man kan börja med igen eller om det finns något nytt man skulle vilja prova. Att söka på nätet kan vara ett bra sätt att komma i kontakt med människor med liknande intressen. Det kan både leda till att man hittar människor och grupper som man träffar i verkligheten och att man hittar gemenskap i olika forum på nätet.

Fråga BUP
Våra senaste frågor och svar