Att spela för mycket datorspel

Att ägna en stor del av sin vakna tid framför en skärm ser många som normalt i dag. Man använder sociala medier, kollar videoklipp, gör sina läxor, kommunicerar med kompisar via så kallade voicechatt, och mycket mer. Att spela dator- eller tv-spel är också ett vanligt fritidsintresse.

Det är även vanligt att det blir konflikter i familjer om hur mycket tid man ska få sitta vid datorn. Föräldrar kan tycka att deras barn är online alldeles för mycket och oroa sig över det. Ofta tycker man olika om till exempel antalet timmar som man ska få spela eller när det är dags att stänga av datorn och gå och lägga sig.

En förklaring till att föräldrar och ungdomar ofta tycker olika kan vara att föräldrarna har svårt att se hur stor betydelse onlinespel har i ens liv. Det är ju ett ställe där man inte bara spelar, utan också har kompisar. Även kompisar som man aldrig har träffat i verkliga livet kan vara viktiga. Vuxna kan också ha svårt att se de fördelar som finns med nätet och onlinespel. Till exempel är spel som World of Warcraft och League of Legends bra för att träna samarbetsförmåga och social kompetens. Många som spelar datorspel blir också duktiga på engelska.

Det som vuxna brukar oroa sig för är att onlinespel tar mycket tid från andra saker i vardagen, såsom skola, andra fritidsaktiviteter, sömn och mat. En raid kan ta många timmar och hålla på till sent på natten. Då kan det vara svårt att orka gå upp nästa morgon och klara en hel dag i skolan. Föräldrar brukar också oroa sig för att man drar sig undan kompisar och familj när man spelar mycket, och att man då kan få svårt att klara av den verkliga världen. För även om man kan lära sig mycket genom spel, så är det ju trots allt skillnad på att göra saker framför en skärm och i verkligheten.


Stöd och hjälp

Om man ägnar så mycket tid åt datorspel att det går ut över det verkliga livet, kan det finnas anledning för föräldrar att oroa sig. Man kanske missköter skolan, slutar att träffa kompisar utanför datorvärlden, hoppar över att äta eller slutar att sköta sin hygien.

Oroliga föräldrar kanske tänker att de måste begränsa tiden framför datorn och det är då det kan uppstå bråk och konflikter. Ofta klarar man att hitta lösningar inom familjen som både gör att föräldrarna blir mindre oroliga och att man kan fortsätta med spelandet. Men ibland kan situationen låsa sig och det blir så mycket bråk hemma att man som familj behöver hjälp från någon utomstående.

Socialtjänsten kan ofta hjälpa familjer som hamnat i låsta lägen där det blir för mycket bråk kring datorspelande. Det finns en socialtjänst i varje kommun. Man kan hitta kontaktuppgifter till socialtjänsten på sin kommuns webbplats eller ringa till kommunens växel.

Om man behöver mer stöd än socialtjänsten kan ge kan man vända sig till oss på BUP. De som kommer till BUP har ofta andra psykiska problem och svårigheter också. Det kan till exempel vara depression och nedstämdhet, att man lider av ångest eller att man har social fobi.

 

Vad händer på BUP?

I de familjer som kommer till BUP är det vanligt med konflikter om hur mycket tid man sitter framför datorn. På BUP kan man få hjälp med att hitta lösningar på konflikterna. Det kan ofta hjälpa att träffa någon utanför familjen som håller i samtalet och låter var och en komma till tals, så som man får göra här på BUP.

Vi brukar först försöka ta reda på hur situationen ser ut. Då frågar vi till exempel om hur man har det hemma, hur det går i skolan och hur man trivs där och hur man har det med kompisar. Man får prata om vad som känns jobbigt och svårt i livet, men också om det som fungerar bra. Vi pratar med föräldrarna och den som är ung både var för sig och tillsammans, så att alla får beskriva sin bild.

Sedan kan vi på BUP hjälpa familjen att hitta en lösning som både föräldrarna och den som är ung kan enas om.

Fråga BUP
Våra senaste frågor och svar

Tips: Gör ett tidsschema

Ibland kan det vara svårt att lämna datorn. Det är lätt att stanna uppe för sent och då kanske man missar skolan och andra viktiga saker. Man kan göra det lättare för sig själv genom att göra ett tidsschema.

Tips: Gör ett tidsschema

4 tips för att lugna föräldrar som oroar sig för datorspel

Det är vanligt att föräldrar oroar sig för datorspel. Här är fyra tips på vad du kan göra om du har oroliga föräldrar.

4 tips för att lugna föräldrar