Inbjudan – konstvisning i Folksamhuset

Bohusgatan 14. Gröna linjen till Skanstull, eller buss 3 eller 4 till Skanstull
Guidad visning onsdagen den 23 september 2015

I Folksamhuset finns konst och fina interiörer från 1960-talet. Folksamhuset är en imponerande skyskrapa med fasad av blästrad vit Ekebergsmarmor och blå plattor av emalj. Huset invigdes 1960 som huvudkontor för försäkringsbolaget Folksam. Arkitekter var Nils Einar Eriksson och Yngve Tegnér. Stadsträdgårdsmästare Holger Blom var medarkitekt när det gällde utformningen av den ursprungliga parken nedanför huset.

Under visningen av huset kommer vi få se en hel del detaljer i arkitekturen. Interiören med möbler och armaturer som specialbeställdes för lokalernas utformning och förskönande.
Konsten välkomnar besökarna redan i entrén. Textilgobeläng formgiven av Barbro Nilsson, bronsskulpturer av Carl Eldh, målningar av Isaac Grünewald, glasmosaik av Sven X:et Eriksson, ett axplock i den stora konstsamling som visas. Visningen börjar i kundhallen och därefter går vi runt i huset, ända ner i markplan och ända upp till översta våningen, plan 27 med besök i Malmstens Galleriet.

 

Program

Kl 15.00 De som vill möts innan konstvisningen på Kafé Klaver, Rutger Fuchsgatan 5, över en kopp kaffe (eller något matnyttigt) för att hinna prata med varandra om livet och andra väsentligheter!

Ingen föranmälan till fikan behövs utan man kommer om man har lust! Däremot till själva visningen behöver vi få en anmälan, se nedan.

Kl 16.50 Samlas vi utanför Folksams huvudentré för guidad konstvisning av Stig Karles. Vi går runt i Folksamhuset, går i trappor och åker hiss (inte rullatorvänligt) och tittar på konsten.

Om vädret är klart får vi titta på utsikten från husets tak…

Visningen tar c:a 1½–2 timmar. Föreningen bjuder på visningen.

 

Anmälan

Anmälan till visningen via mail till: stenlundqvist@gmail.com senast den 15 sept. 

Begränsat antal deltagare: 22 personer – ”först till kvarn”

Hjärtligt välkomna önskar styrelsen för BUP´s SENIORFÖRENING gm ordföranden Gunilla Bervander!

Folksamhuset

Folksamhusets exteriör

Isaac Grünewald

Konst av Isaac Grünewald i Folksamhuset

Sven X-et Eriksson

Konst av Sven X-et Eriksson i Folksamhuset

Bli medlem i Seniorföreningen

Information och inbjudan till BUP-anställda med pensionering i sikte och redan pensionerade från PBU/BUP.

Läs mer om att bli medlem