Psykologens tips till er som pluggar hemma

Just nu befinner vi oss i en speciell tid när många gymnasieungdomar sitter hemma och pluggar som en följd av den pågående corona-pandemin. Vissa kan uppleva det som något positivt med en chans att mer självständigt ta ansvar för sina studier. Medan andra elever saknar skolan och den struktur som finns där.  Henrik Höök är psykolog på BUP Stockholm. Har han några råd att ge till er som sitter hemma och pluggar?

Kan du ge några enkla tips till ungdomar som pluggar hemma just nu?

För att orka och må bra både kroppsligt och psykiskt är det viktigt att hålla sig fysiskt aktiv och följa vardagliga rutiner. Det är svårare när du håller dig hemma hela dagarna och inte får någon naturlig vardagsmotion och det är lätt att leva som om det vore helg hela tiden. Vi människor mår bra av att ha varierande aktiviteter. Gör gärna ett schema för dagen som inkluderar raster och promenader.  

Olika platser för skolarbete och avkoppling

Det kan vara bra att ha olika platser där du studerar och där du har ledigt. Mentalt kopplar vi vila och arbete till situation och plats. Därför kan det till exempel vara klokt att inte sitta i sängen och studera. Sitt hellre i köket eller någon annan stans om det är möjligt.  

Vad ska man göra om man tycker att det är svårt att koncentrera sig?

Det är ofta individuellt vad som är bäst för dig. En del kan koncentrera sig med lite musik andra behöver helt tyst. Det brukar dock vara bra att ta bort allt som distraherar hemma. Lägg undan telefon, stäng av tv:n och sitt vid ett ordentligt bord.

Folkhälsomyndigheten har gett oss riktlinjer om att hålla avstånd och umgås så litet som möjligt med kompisar under en period.  Men om man sitter hemma och pluggar hela dagarna, kan man ju känna sig ensam och uttråkad?

Nu umgås redan många ungdomar över nät eller telefon idag så många kan nog få tiden att gå, men det kan förstås bli jobbigt och tråkigt i längden ändå. Här är det viktigt att tänka på att det finns ett slut på de här åtgärderna och göra vad som går under tiden. Kanske kan du hitta på nya sätt att umgås eller nya aktiviteter som du inte har provat på tidigare.

Tror du att de elever som måste plugga hemma just nu kan uppleva några fördelar med det som de kan ha nytta av inför sina fortsatta studier?

En del av de ungdomar som inte tycker om att gå till skolan kan förstås slappna av när de inte behöver gå dit. För många kan det kännas skönt att få vara hemma i början men det blir ganska snart jobbigt för de flesta. Det kräver mer av ungdomarna själva, att de tar ansvar för sin inlärning och vardagsrutiner.  Men just detta är något som de kan ha nytta av i framtiden.

Slutligen, vill du säga något litet uppmuntrande till de ungdomar som pluggar hemma just nu?

Ja, det kommer att gå över och det finns möjligheter att lära sig något nytt i den här situationen också. Kanske kommer du att hitta nya spännande aktiviteter med dina kamrater eller hitta nya sätt att ha kontakt på. 

 

Bilden föreställer Henrik Höök, psykolog på BUP Stxkholm
Foto BUP Stockholm