Sömnproblem och bråk hemma

Hej jag har sömnproblem jag kan inte sova på natten och har mycket bråk hemma vad ska jag göra?

E.L

BUP svarar:

Hej E.L!

Om man har svårt att sova finns det några råd vi på BUP brukar ge.
Ett är att det är viktigt att man äter bra under hela dagen. Ett annat är att det är viktigt att vara fysiskt aktiv en stund varje dag (träna eller ta promenader) för att kroppen ska kunna slappna av på ett bra sätt. Det är också viktigt att varva ner en stund innan man går och lägger sig. Ta det lugnt, kanske titta lite på tv eller läsa en bok. Försöka undvika sådant som gör att man ”går igång” eller blir orolig; t ex spela ”röriga” och högljudda spel eller kolla på sajter på nätet som sätter igång jobbiga tankar.Alltså; göra sådant som är lugnt och trevligt.

Du skriver att det är mycket bråk hemma. Är det bråken som gör att det blir svårt för dig att sova? Gör de så att du blir rädd på nätterna? OM det är så, så tycker jag att det är viktigt att du pratar med någon om det. Kan du prata med dom därhemma, t ex föräldrarna, om hur du känner och att du inte kan sova? Annars kan skolkuratorn eller ungdomsmottagningen vara ställen att börja på.

Att sova bra är kanske det viktigaste för att man ska må bra psykiskt. Så är det så att du har en situation hemma som gör att du inte kan sova, så se till att ta hjälp av en vuxen!