Hur vet man om man har ADHD?

hur vet man om man har adhd?

annaaaaa

BUP svarar:

Hej! Tack för ditt brev.

Om man har ADHD skiljer sig ens sätt att vara lite från det som är vanligt, man har mer – eller mindre – av vissa beteenden som de flesta av oss har. Till exempel har man kanske svårt att komma igång med uppgifter, t.ex. läsuppgifter i skolan. Ofta har man svårt att koncentrera sig längre stunder och blir snabbt rastlös och har svårt att sitta stilla. Man kan ha svårt att komma ihåg möten eller vad man behöver ta med sig till.t.ex.gympan.

Personer med ADHD är också impulsiva vilket kan leda till att man lätt blir arg och ofta hamnar i bråk med andra. Har man ADHD kan det bli besvärligt att klara av skolarbetet. Om man vet att någon har ADHD kan man hjälpa den personen genom att göra olika uppgifter extra strukturerade och miljön lugn. Det finns också många hjälpmedel för att t.ex. hjälpa till att komma ihåg saker och hålla koncentrationen. Det finns också medicin som en del personer känner sig hjälpta av.

Personer med ADHD är ofta kreativa och brukar vara bra på att komma på kluriga lösningar på problem. De här beskrivningarna på beteenden kan vara symtom på andra saker än ADHD. Därför har inte alla med t ex koncentrationssvårigheter eller häftigt humör ADHD.

För att veta om man har ADHD behöver det göras en utredning på Barnläkarmottagningen eller BUP. Man går då igenom hur vardagen fungerar nu, hur det har sett ut tidigare i ens liv och man får göra olika psykologtest.

Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta