Rädd för att ingen ska förstå

Hej! Jag mår dåligt men jag tycker det känns jobbigt att prata med vuxna om det, dom kommer inte förstå...

Ina

BUP svarar:

Hej Ina

Du skriver att dom inte kommer förstå. Vilka är dom? 

Jag undrar hur det är med dina egna upplevelser av eventuella missförstånd och misslyckade samtal då du försökt berätta för någon vuxen hur du har det? Om du har negativa upplevelser förstår jag att det kan vara svårt att ta steget och försöka igen.

Det är tufft att bära på en känsla att ingen förstår en. Om det blir fel och förvirrat kan och får man självklart bli både besviken och ledsen. Att kommunicera med varandra kan vara svårt.

Vet självklart inte hur det är för dig men jag kan förställa mig att om man har gått länge och burit på ett riktigt stort problem. Längtat efter en lösning. Väntat på rätt tillfälle. Tvekat och sedan blir det bara pannkaka av allting.

Jag har träffat många ungdomar och hört berättelser runt samma tema. -"Vuxna förstår inte hur jag känner och tänker. Det blev helt fel. Jag tänker aldrig gå tillbaka dit igen. De har fått en chans som de sumpade".

Naturligtvis har jag också hört de som tycker att samtal har hjälpt och att familjen fick bra hjälp att komma närmare varandra och bråken minskat eller vad det nu handlar om.

I mitt yrke som kurator på BUP har det hänt att ungdomar inte tycker att vi har förstått varandra. Att kemin inte funkat. Då har jag alltid varit glad åt att vi har kunnat vara öppna med det. Att det går att lösa med att byta behandlare eller reda ut detta och göra ett nytt försök.

Jag kan ju bytas ut men föräldrarna kan ju inte bytas ut. 

Ett bollplank är viktigt att ha. Någon vuxen som kan ge bra feedback, ge stöd och råd. Ensam är inte stark men när man mår dåligt och känner att det är jobbigt, kanske känns helt omöjligt att prata med någon vuxna är det ju ett jätteproblem och ett dilemma du sitter i.

Jag hoppas att du i ditt relativt unga liv mött någon vuxen som varit lite bättre på att finnas där och lyssna. Den personen kanske kan hjälpa dig en gång till. Att kunna berätta för sina föräldrar hur man mår eller prata med mentorn om stressen man känner inför dom nationella provet eller den dåliga stämningen i klassen med skolkuratorn är ju jätteviktigt. 

Skickar med mycket kraft och mod så du vågar berätta så att du får hjälp med det som du mår dåligt av.

Ett sista meddelande till alla vuxna. Ta er tid och lyssna på alla barn och ungdomar.


Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta