Hur slutar jag att självskada?

Hej jag  Brukar skada mig  hur slutar jag med det ??

Sandra

BUP svarar:

Hej Sandra!

Du skriver inte hur du skadar dig, men det spelar egentligen inte så stor roll.
Att göra sig själv illa är ett kraftfullt tecken på att man inte mår bra. En del skadar sig för att få ångestlindring. Andra för att straffa sig själva av olika anledningar.

Det går att få hjälp med detta, men det är mycket svårt att klara på egen hand. Man behöver nästan alltid väldigt mycket stöd av den egna familjen och duktiga behandlare, till exempel på BUP.

Det andra steget du behöver ta (det första har du ju tagit genom att skriva till oss, vilket jättebra) är att berätta för någon vuxen som du litar på och som du tror inte kommer att skuldbelägga dig eller bli arg.
Helst vill man ju ha någon som lyssnar och visar medkänsla snarare än att klandra en. Många föräldrar blir rädda och kan reagera med ilska när deras barn berättar att de självskadar. Ibland kan det vara bra att ta hjälp av någon för att kunna berätta.

Dina föräldrar, eller du själv, kan sedan ringa BUP och beskriva dina svårigheter och din önskan om att få hjälp. Utifrån BUP:s bedömning kan du sedan antingen slussas vidare (om de tänker att du kan få bättre hjälp på annat håll) eller erbjuda en behandling som ni kommer överens om. Tveka inte att ta hjälp!

Ett förening som är till för dem med självskadebeteende och ätstörningar, men även för anhöriga, är SHEDO. Jag skulle vilja rekommendera den hemsidan för ytterligare stöd och information.

Jag tycker det är jättebra att du söker hjälp för att sluta skada dig. Det kan bli ett tufft jobb, men det är väl värt det i slutändan.


Var rädd om dig.