Vill kunna vara glad

Jag vill kunna vara glad, och le igen. Inte tänka på döden och att jag måste straffa mig själv. 

ella

BUP svarar:

Hej Ella!

Du skriver så kortfattat att jag måste förlita mig på vissa gissningar. Det står naturligtvis klart, du mår dåligt och du kanske gör vissa saker mot dig själv, någon typ av självbestraffning.

En av min gissningar är att du har kommit in i någon form av utvecklingskris som brukar inträffa i de tidiga tonåren. Man tappar de gamla glädjeämnen, man börjar fundera på livets mening, man känner sig vilsen och ledsen, man kanske växer ifrån gamla kompisar men inte har att hitta nya. 

I detta skede är det oerhört viktigt att ha någon att samtala med. Tala om sina tankar, känslor, funderingar, grubblerier. Det enkla gamla sanningen är att delat problem känns lättare. Tänk efter om det finns någon vuxen i din omgivning att tala med, föräldrar, någon släkting eller annan bekant. Om inte är det bra att chatta med någon på tjejzonen.se eller om det har gått så långt att du har ett självskadebeteende kan du chatta och för råd och stöd på shedo.se.

Jag har inte ens någon gissning om hur du har det hemma, vad som händer eller hänt i ditt liv. Det är fullt möjligt att min chansning om en utvecklingskris inte alls stämmer för att det helt andra konkreta omständigheter eller händelser som fick dig att må så dåligt. Det viktigaste är att du inte ska känna dig ensam i detta stämningsläge och inte fortsätta med självbestraffning. Jag är övertygad om att du inte ska bestraffas utan du ska ska bli förstådd och stöttas vad det än handlar om. Jag föreslår också att du vänder dig till ungdomsmottagningen för samtal.

Du kan läsa ytterligare mer tips vad du kan göra i de brev jag bifogar här nedan. Hoppas du väljer något av dessa alternativ och kommer ut ur denna svåra period i ditt liv.

Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta