Stora problem med att kunna koncentrera mig

Hej, jag är en tjej på 17 år och jag har länge tänkt att jag inte är normal på alla nivåer.

T.ex har jag stora problem med att kunna koncentrera mig när någon pratar med mig det funkar inte om flera stycken pratar samtidigt med mig.

Ibland är jag rastlös och då får jag ett riktigt damp utbrott och sen efter det så känns jag normal igen och nöjd på något sätt.

Om någon ska förklara något för mig så är det ofta så att jag tappar fokuset och hör inte riktigt vad personen säger eller att jag bara helt och hållet inte fattar vad det är för ord som kommer ut ur personens mun. 

Jag är relativt duktig i skolan och jag har inga problem med att göra mina uppgifter och inlämningar utan jag är ofta duktig i klassen, men jag jobbar inte så bra i skolan för jag blir lätt distraherad då men hemma jobbar jag 10 gånger snabbare.

Jag har ofta saker för mig och min schema är alltid fullspäckad, jag har alltid något som jag ska göra antingen är det kompisar, plugg, träning (tränar 4-6 dagar i veckan) eller bara att jag ska hjälpa till hemma. Har nästan alltid något planerat och det är sååååå tråkigt när jag inte har något och göra men ibland är det härligt och inte göra något.

Om vi har en skrivuppgift så slutar det alltid med att jag skriver för mycket för jag kan inte hålla mig kortfattat för det är så mycket som snurrar i min hjärna på en och samma gång. 

Efter skolan är jag alltid ovanligt trött igenfört med alla andra och jag brukar även vara allmänt trött efter att ha varit i ett större socialt sammanhang. 

Jag har haft problem med sömn innan men nu sover jag oftast 8 timmar varje natt men känns aldrig som att jag sover tillräckligt, och mitt i allt på dagen när jag är som tröttast så kan jag få världens damp ryck och verkligen få hur mycket energi som helst och typ börja springa runt och sen gå tillbaka till det trötta tillståndet. 

Jag går i boxning och om jag skippar en träning någon gång så märker jag det snabbt för då är jag så himla hypad hela dagen. 

Jag kan sitta still i skolan men det är ofta som jag pillar på andra och håller på och skämtar hela tiden, det blir definitivt värre på rasterna. 

Jag är väldigt glömsk av mig, jag kan fråga vilken dag det är i skolan sen fem minuter senare så har jag glömt bort det och behöver fråga igen. Jag tappar lätt bort saker och även om jag lyssnat på vad någon sagt till mig för en gångs skull så glömmer jag det ofta snabbt igen. Jag kan även glömma viktiga saker och sånt är irriterande t.ex om en lärare har berättat om en skoluppgift vi ska göra så blir det ofta att jag missar det för att jag kanske höll på och tittade på en penna bara. 

Mitt fokus är så himla lågt vissa gånger och andra gånger är det skyhögt, speciellt om jag gör ett prov eller en uppgift hemma, så det är jag iallafall glad över. 

Men jag är trött på att det ska vara så här och jag mår redan inte så bra psykiskt och det känns som att allt detta bli värre och värre för varje dag och jag börjar bli mer aggressiv och känslosam för varje dag som går och jag gillar inte att vara såhär utan att kunna göra något åt det. 

Snälla säg att du kanske har en liten aning om vad det är som är fel?

Tjej som är glömsk och tappar lätt fokus i samtal

BUP svarar:

Hej!

Det är svårt att svara på din fråga om vad som du säger är fel.  Man kan känna igen sig i olika diagnoser när man läser om dem, men det viktiga för att kunna förstå vad det verkligen handlar om är i vilken utsträckning det försvårar fungerandet i vardagen.

Jag tycker att du ska tala med någon i skolan om dina tankar, t ex skolkuratorn. Tillsammans med hen kan du sedan diskutera om och hur man ska gå vidare.

Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta