En dålig period

Är inne i en period just nu där jag mår dåligt jämt och vill ta självmord hur ska jag göra?

Jn

BUP svarar:

Hej!

I en enda kort rad gör du helt tydligt hur dåligt du mår och att du behöver hjälp. Att du är så kortfattad ger mig intrycket av att du kanske brukar vara fåordig och inte en person som har lätt för att "lägga ut texten" om sig själv. 

Ändå är det så att om man har en dålig period som du själv formulerar det behöver man prata med någon för att reda ut vad det är som inte fungerar som det ska; vad det är som tynger en och vilka lösningar som kan finnas. Jag menar verkliga lösningar för livet.

Vi alla har dåliga perioder, svåra tider med besvikelser, motgångar och nedstämdhet som följer med negativa upplevelser. Det skulle jag säga är en naturlig del av livet. I sådana lägen är man ofta nära till att fundera på om det inte vore bäst att bara försvinna och få slut på lidandet.

Ändå säger jag att även om svåra perioder är en nästan nödvändig del i livet är självmord inte det. Att söka och ta emot hjälp för att kunna och orka kämpa sig genom en sådan dålig period gör att man blir bättre utrustad med krafter att kunna övervinna påfrestningar. 

Jag vet inte vilka som finns i din omgivning som du kan vända dig till. Hur har du det med dina föräldrar? Finns det någon annan i släkten som du kan anförtro? Om inte så tycker jag att du ska vänder dig till skolkurator eller skolsköterskan. Du kan också helt på egen hand ringa till BUP-mottagningen som du geografiskt tillhör och säga så som du skriver. Dessutom har många vårdcentraler numera mottagning för psykiska problem som du också kan ringa till och fråga. Jag kan också rekommendera att du söker upp ungdomsmottagningen i din hemkommun. Jag bifogar här också några tips på hjälp på nätet.

Jag vill uppmuntra dig att du försöker ta tag i problemen du brottas med. Dra nu inte långgående slutsatser av att du just nu har det kämpigt och ge inte efter för självmordstankarna. Ditt liv är värdefullt, lika mycket som andras. Tänk på det och var mån om det.