Hur ska jag bli glad igen?

Jag mår dåligt och vill ta livet av mig. Hur ska jag blir glad igen?

anonym

BUP svarar:

Hej!

Tack för ditt brev. Jag vet inte vad som hänt och händer i ditt liv som gör att du mår så dåligt. Ibland är det beroende på väldigt tydliga händelser eller en svår hemsituation som gör att man känner att man inte orkar med livet, ibland kan en känsla av orkeslöshet och meningslöshet komma smygande utan att man inte riktigt kan förstå varför. 

Det som brukar hjälpa i bägge fall är att i första hand gå och prata med någon. Det brukar vara svårt att själv reda i vad som är vad och många beskriver det som att allt känns som ett stort mörker där till slut minsta sak känns oöverstiglig och inga, vare sig små eller stora problem, går att lösa. Ofta är det precis samma tankar som upprepas i huvudet. Det gör att man behöver undersöka vad "det mörka molnet" innehåller tillsammans med någon. 

Du har olika alternativ, du kan gå till skolsköterska eller skolkurator, till ungdomsmottagning eller till BUP. Jag skickar med lite information om hur det går till på BUP. Det bästa är om du kan prata med dina föräldrar och be dem hjälpa dig att få tid men du har rätt att komma själv på ett samtal och sedan diskutera hur ni ska göra framåt. Om du tycker att det känns svårt att göra det så finns det möjlighet att börja med att chatta anonymt på nätet, till exempel Tjejzonen.

Det är vårt att säga hur lång tid det tar innan du känner dig bättre men så småningom brukar det lätta och det mesta som känts oöverstigligt går att se lösningar på. Det är när livslusten återvänder.

Det är ju inte så att man blir glad hela tiden men något förändras så att man kan uppskatta livet igen. Så sök hjälp, det går att få hjälp med att klara sig igenom de svåra perioderna i livet.