Känner mig helt slut och ledsen

Känner mig helt slut och ledsen och orkar inte göra nånting, är 14/15 år vad kan det bero på

charlie

BUP svarar:

Hej Charlie!

Det kan finnas många orsaker till att man känner sig ledsen och helt slut. Som hur man har det hemma, i skolan eller med kompisar. Det kan också vara något i kroppen som är i olag.

 Det finns oftast en anledning till hur man känner sig fastän den ibland kan vara svår att se.

Hur är det för dig? Skolan kan vara krävande, ibland mer än man känner att man orkar med. Då är det bra att tala med någon i skolan om vad som är svårt och om vad för stöd och hjälp man kan få.

Har du bra kompisar som du kan träffa i och efter skolan? Kompisar är viktigt för att man ska känna att livet är roligt.

Har något svårt hänt dig nyligen som gör dig så slut? I så fall är det bra att få tala med någon om det.

Och har du det bra hemma? För att man ska må bra är det viktigt att man kan tala med sina föräldrar när något är svårt och att föräldrarna också själva mår bra.

Du behöver hjälp att komma ur detta.

Jag tycker du ska tala med dina föräldrar om hur du känner dig.  Kanske kan de ge dig stöd i hur du ska gå vidare.  Om du av någon anledning inte vill tala med dem kanske du kan tala med någon i skolan som t ex skolkurator. Det kan också vara bra att gå till vårdcentralen och ta några prover för att kolla att du inte har till exempel vitaminbrist.

I bland kan det kännas svårt att ta det där första steget att tala med någon "öga mot öga". Det finns några olika ställen där du kan chatta med trygga och kloka vuxna. Jag skickar med en länk om var man kan få hjälp på nätet.

Hoppas du får hjälp snart, så du slipper känna dig så slut och ledsen.