Hur berättar man för sina föräldrar att man skadat sig själv?

Hur berättar man för sina föreldrar att man har skadat sig själv

BUP svarar:

Hej!

Mitt råd är att ta ett tillfälle när det är lugnt hemma. Kanske efter det ni har ätit middag. Säg att du behöver prata med dem om en sak som du behöver deras hjälp med.
Berätta att du är orolig, ledsen, mår dåligt och att du börjat skada dig själv och behöver hjälp med det. Efter det kanske de har en massa frågor innan ni kan prata om hur ni ska göra.

Det är lite olika hur föräldrar reagerar, en del blir rädda och oroliga, en del blir arga först. Men ge dem lite tid på sig om de blir överraskade först. En del föräldrar har känt på sig att något inte är bra och tycker att det är en lättnad att de får höra vad det är så de har en chans att hjälpa till. 

Ni kan tillsammans vända er till närmaste BUP- mottagning. Om du inte klarar att berätta för dem så kanske du kan börja med skolsköterskan . Hon kan hjälpa dig att berätta för dina föräldrar.

Du kan också gå in på en sida som heter shedo även om den kanske är för lite äldre ungdomar. På deras webbplats finns ett diskussionsforum. De har också en jourmail och en jourtelefon. Du kan få bra information och bra tips där. 

Det är klokt och modigt av dig att vilja berätta för dina föräldrar. Då kan de i sin tur stödja dig och kanske hjälpa till med att söka professionell hjälp också om du behöver det.