Ett bra liv?

kännes som att jag inte är bra nog för att få ett bra llv.

lobben

BUP svarar:


Hej Lobben!

Tack för ditt korta, men viktiga brev. Efter som du egentligen inte ställer en fråga utan mer berättar hur du känner, så ställer jag några frågor till dig. Hoppas att frågorna kan vara till någon nytta.

Vad är ett bra liv för dig? Kan ett liv vara bra på mer än ett sätt? Hur bra måste ett liv vara för att kallas bra? Vad är det i ditt liv idag som gör att du tror att det inte kan bli bra?

Hur troligt är det att det blir så dåligt som du tycks tro?  Hur kan du ha ett bättre liv idag? Och vad kan du göra annorlunda i dag  för att öka chanserna för att det skall bli bättre i framtiden? Är oron idag mest i vägen för att du skall ha det bra idag? Finns det sådant du oroar dig för idag som faktiskt inte går att lösa idag, som bara går att lösa när du är där i framtiden?

Som du ser väcker ditt brev väldigt många frågor. Om du och jag hade träffats ansikte mot ansikte så hade dina svar förstås väckt ännu fler frågor hos mig. Så mitt tips är att sök upp någon du har förtroende för och att prata vidare om dina funderingar. Helst någon med lite ålder och livserfarenhet. Den personen har ju redan varit i din ålder och kan kanske känna igen sig och är ju nu i ”sin framtid” och vet hur det gick.

Du kan söka samtalsstöd hos skolkurator eller på en Ungdomsmottagning, men ibland finns det kloka personer i ens närhet, som t ex en släkting eller förälder.

Lycka till