Kan de neka-ADHD utredning?

Hej, jag är en tjej på 16 år och jag har gått hos BUP i 3 år. Jag gick dit för jag var mycket arg, hade utbrott och bråkade mycket med mamma. Nu händer det inte alls.

Men för 6 månader sen fick jag fylla i papper och sen misstänkte min psykolog att jag kanske hade ADHD. Jag skulle påbörja en utredning, mamma trodde inte på att jag kunde ha ADHD och jag hade problem med andra saker samtidig, så mamma tyckte att eftersom de skulle göra en utredning så skulle jag inte få tid att prata om andra saker som jag behövde hjälp med. Vi valde att sluta med BUP och jag gick hos en annan psykolog och vi pratade inte alls om ADHD ämnet, utan om helt andra saker. Vi bytte också för det var svårt med att hitta tider som passade både mig och min psykolog på BUP. 

Jag började läsa på om ADHD mycket och ibland tror jag att jag har det och ibland tror jag inte på det.

Men nu är det så att jag har börjat på gymnasiet och jag går IB programmet som är internationellt. Jag märker tydligt att jag inte hinner med att göra uppgifterna och proven.

På min förra skola fick jag extra tid för att göra proven jag inte hann klart, förutom på nationella proven. Men dom misstänkte inte ADHD och dom gjorde inget annat än att ge mig extra tid på proven (på vissa ämnen beroende på läraren). 

Jag har pratat med rektorn från gymnasiet och jag fick extra tid för att göra proven, 25% mer av lektionstiden. Men det gäller bara detta året som är Predp året, alltså förebredelseåret, men inför 2an och 3an måste jag kunna bevisa att jag har något som gör att jag behöver extra tid. Så jag behöver det på papper. Och 80% av slutbetygen sätts baserat på ett internationellt prov som alla som går på detta programmet över hela världen gör, man gör den inom en viss tidsram och därför måste jag ha beviset att jag behöver mer tid.

Så kan jag komma i kontakt med BUP från min stad igen och fråga om jag kan göra ADHD utredningen? Kan dom neka det eftersom jag valde att sluta innan?

En tjej

BUP svarar:

Hej!

Tack för ditt brev. De kan inte neka dig en utredning för att du valde att sluta då. Du och din mamma hade era skäl välja som ni gjorde.

Men idag kanske de gör en annan bedömning ? Det är svårt att veta.

Det enklaste och bästa är att du och din mamma tar kontakt med BUP-mottagningen igen och tar upp er önskan om utredning för dina problem i skolan.