Mamma dricker

Varför dricker mammma

lilöy

BUP svarar:

Hej!

Du skriver bara en kort rad men jag antar att det ligger mycket oro och problem bakom det. Det kan vara otroligt svårt att växa upp med en förälder som har alkoholproblem, tyvärr är du inte ensam om det. Även om föräldern älskar sitt barn av hela sitt hjärta kan hans eller hennes stämning variera jättemycket från att vara ömsint och kärleksfull och glad till att sedan bli irriterad, arg eller ledsen och otillgänglig för alla i familjen. 

Den fråga du ställer kan egentligen bara en enda person svara på och det är din mamma. I allmänhet kan man säga att någon börjar dricka för man har något problem som man tror att man inte kan lösa. Då kan alkoholen mildra ångesten, man försöker ganska ofta glömma problemet med hjälp av alkohol. Det riktigt svåra börjar sedan när man hamnar i det läge som vi kallar för beroende av alkohol, det vill säga att man blir alkoholist. Då blir det ännu svårare, för man har det gamla problemet kvar, och därtill kommer alla de problem som drickandet för mig sig. 

Att lämna ett alkoholmissbruk är svårt och det brukar man behöva mycket, mycket hjälp med. Tyvärr måste jag säga att barnen oftast inte kan hjälpa eller göra något åt det. Det måste finnas andra vuxna i familjen eller i mammas omgivning som talar med din mamma om att hon måste ta hjälp. 

Jag tror inte att den viktigaste frågan just nu för dig är varför din mamma dricker, även om du gärna vill förstår det. Frågan är vad som händer i din familj och hur mamma är som mamma för dig. Hur mycket kan hon ändå ta hand om dig? Händer det att hon bli så arg att hon skriker, bråkar utan uppenbar anledning eller eventuellt slår dig? Finns det en pappa där för dig som tar hand om dig? Eller finns det någon annan vuxen (mor- eller farföräldrar) som kan se till att du får den omsorg i vardagen som du behöver?

Jag tycker du ska göra så här: Först ska du tala med den vuxen som du har förtroende för. Är det någon annan som ser att mamma har alkoholproblem? Det är den som är vuxen som måste börja tala med mamma.
Jag vet att många med alkoholproblem förminskar eller till och med förnekar att det är så. Men om denna person/vuxen lyckas med att få mamma till insikt om problemet så kan hon gå till vårdcentralen och be om remiss till den beroendemottagning som finns närmast. Det går att få god hjälp med alkoholmissbruk i hela landet. Det är ett steg.

Det andra steget måste du ta om det inte finns någon vuxen som du öppet kan tala med, eller om mamma beter sig så illa mot dig att du behöver mer stöd och eventuellt skydd. I så fall råder jag dig att gå till kuratorn eller skolsköterskan och berätta om att ditt mamma dricker och hur det är hemma. Då kan du få vidare hjälp och vägledning av dem.

Om du vill kan du titta på drugsmart.se som är en webbplats med fakta om alkohol och droger samt möjlighet att skicka in frågor till en frågelåda - både om eget missbruk och missbruk inom familjen. Man kan också få hjälp med att hitta stödgrupper.

Hoppas något av mina förslag hjälper dig i denna svåra familjesituation. 

Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta