Hur slutar man självskadebeteende

Hur slutar man självskadebettende.. jag ha gått till kurator och allt.. ingenting funkar längre vill bah dö...

vad ska jag göra...?

DeathSwe

BUP svarar:

Hej! 

Tack för din fråga, som inte är helt lätt att besvara men jag ska försöka komma med en del tankar som jag hoppas du kan ha hjälp av.
För att kunna svara mer tydligt skulle jag behöva träffa dig och prata med dig om hur du mår och hur du har det.
Samtidigt är det en fråga som du delar med många andra ungdomar i liknande situation. Det är många som liksom du kämpar med att försöka komma ifrån självskadandet och tycker att det är väldigt svårt.

Du berättar att du gått till en kurator och pratat men att det inte hjälpt. Det är svårt att veta vad som gjorde att det inte hjälpte. Kanske trivdes du inte med hen eller kanske hade ni behövt längre tid tillsammans. Jag vet inte heller var du träffade kuratorn.

Jag skulle ändå vilja ge dig rådet att försöka en gång till med samtalsbehandling, antingen hos samma kurator eller hos någon annan behandlare. För att slippa ifrån självskadandet på sikt så behöver du bli av med de bakomliggande känslorna som skapar behovet att skada dig själv. För det mesta är det en stark ångest som minskas genom självskadandet. De här bakomliggande orsakerna brukar gå att komma åt genom samtalsbehandling på kortare eller längre tid.

Du har visat att du har en hel del styrka inom dig genom att du klarat av att söka samtalshjälp en gång. Du har också klarat av att skriva hit till BUP.se och be om hjälp.

Ta nu näste steg och be om en ny eller fortsatt samtalskontakt med en gång. Det finns hjälp och du är värd att få den!

Du kan be någon av dina föräldrar söka hjälp för dig på närmaste BUP-mottagning. Där finns det många som är vana vid att träffa ungdomar med liknande problem.

Du kan också själv söka upp Ungdomsmottagningen på din ort och be om samtalsstöd.

Självklart kan du också söka dig till den kurator du redan träffat, men var då redan från början tydlig med hur du upplevde förra kontakten. På nätet kan du också få stöd hos shedo.

Var rädd om dig!

Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta