Finns der olika avdelningar på BUP?

Jag undrar vad man pratar med er om? Pratar man om allt eller är det olika "avdelningar" om ni förstår?

Lindaa

BUP svarar:

Hej!

Det är inte så enkelt att svara på din fråga. BUP finns ju i hela landet och det är inte givet att alla har samma organisation och jag vet inte var någonstans i landet du bor.

Men det finns vissa saker som gäller generellt. Det första är att om man är under 18 år och känner oro, ångest, eller helt enkelt mår psykiskt dåligt kan man vända sig till BUP. Man behöver inte fundera på någon speciell enhet utan bara ringa med föräldrarnas hjälp, eller själv om man är i övre tonåren. Om det behövs någon speciell behandlingsform för det problem man har avgörs det efter det första besöket (eller kanske efter några så kallade bedömningssamtal) på den BUP mottagning man tillhör. I vissa delar av landet finns specialenheter för vissa problem men dit blir man eventuellt remitterad av den BUP-mottagning som är öppen för de olika typerna av psykiska besvär,

Allt detta betyder att om du känner att du behöver hjälp av BUP ska du ta kontakt oavsett vilken typ av besvär du känner. Huvudsaken är att du eller dina föräldrar tar steget dit och sedan får du hjälp och behandling där eller en remiss eller hänvisning till där du kan få den vård du behöver.


Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta