Kan man flytta till någon annan familj?

Kan man flytta till någon i ett år för att testa

neo

BUP svarar:

Hej Neo,

Din fråga om man får flytta till en annan familj för att testa är svår att svara på, jag skulle egentligen behöva veta mer.

Det viktigaste att veta är varför du vill flytta hemifrån. Alla känner ibland att något är för svårt, att man måste göra sånt man inte klarar, någon vuxen är orättvis, att man är osams eller annat som känns som att man bara vill därifrån. Och då är det viktigt att man kan säga vad man tycker och vad man vill ändra på. För om något ska bli bättre så behöver man prata om det med dom man bor tillsammans med. Man kan behöva ”vila” från varandra ett tag, och då kan det vara skönt att sova borta en natt hos en kompis eller bo ett tag hos någon släkting man tycker om. Det kan man prata om och bestämma som en rolig ”omväxling”. Men det är viktigt att man kommer överens med dom man bor tillsammans med så alla kan trivas.

Om man inte har det bra hemma för att man är rädd eller det händer saker som inte ska hända i familjer så behöver någon som inte är med i familjen hjälpa till. Då ska man prata med en vuxen som man tycker om och vet att den kan hjälpa till. 

Så prata med din mamma eller pappa, eller någon annan snäll och klok vuxen om dina tankar! Kanske behöver ni ändra på nåt?

Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta