Föräldrarna ska inte veta om mina självmordstankar

Om man har självmordstankar men inte vill att sina föräldrar ska veta vad ska man göra?

NM

BUP svarar:

Hej NM!

Det är jättebra att du frågar när du går med självmordstankar för det är ju en förutsättning för att du ska kunna få stöd och hjälp. 

Jag vet inte vad det är i ditt liv som får dig att tänka så dystra tankar. Men jag vet att om en ungdom börjar fundera på självmord finns det alltid en hel del som inte funkar i livet så som det ska. Inte sällan handlar det bland annat om att relationen till föräldrarna på något sätt brister. Denna min tanke bekräftas av att du inte vill tala med dem om hur du mår. Kanske för att du inte har förtroende för dem eller du inte vill oroa dem, eller något annat. 

Jag kommer med några olika förslag men först vill jag ändå säga att föräldrarna är närmast att hjälpa sina barn och barnen underskattar ibland vad föräldrarna kan bära och lösa. Om du kan tänka dig det och om du inte har gjort det så skulle jag vilja att du testar hur de reagerar när du tar upp det som plågar dig. 

Om du däremot har provat och det blev bara värre eller du kände inte förståelse av dem så måste du vända dig till någon annan. Vem kan denna någon annan vara? Finns det någon annan vuxen i din närhet - mor-eller farföräldrar, släkting, en vuxen du har förtroende för som skulle kunna lyssna och ge dig råd och stöd? 

Du kan också så klart tala med skolkuratorn eller skolsköterskan eller med en lärare som du litar på. Jag kan gissa din invändning att de berättar för dina föräldrar. Så kan det vara. Men ibland funkar just det alldeles utmärkt att kuratorn eller skolsköterskan medlar mellan dig och dina föräldrar och hjälper er alla att reda ut vad det är som är så svårt.

Om du dock inte vill välja dessa vägar finns det också andra möjligheter att få hjälp. Du kan chatta med någon på tjejzonen.se där du kan till och med förbli anonym.  Du kan vända dig till ungdomsmottagningen helt på egen hand. Det finns också en webbsida självmordsupplysningen där man kan också chatta med någon om dessa mörka tankar.

Du kan läsa mer vägledning i de artiklar jag bifogar här, Jag vill lyfta fram - även om det står också där - att livet ibland kan kännas alldeles för tungt och man kan känna sig helt ensam med sina problem som tornar upp för en. Men din fråga till oss ger mig hopp att du orkar att söka hjälp på de vägar jag hänvisat till. Ge inte upp hur kämpigt det än känns idag. Jag är säker på att du kommer att vara glad att du har kämpat dig genom denna svåra tid. Det kommer att visa sig att det var värt att göra det.Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta