Är det OK att spela spel för att fly verkligheten?

är det normalt / ok att spela spel för att komma ifrpn verkligheten?

ung och förvirad

BUP svarar:

Hej.

Ja, jag tror faktiskt att det är ganska vanligt. Människor använder sig av alla möjliga saker för att slippa tänka på det som kanske är jobbigt i livet, eller för att slippa ta tag i saker som man egentligen borde, men inte orkar. Spel kan vara ett sätt, läsa böcker eller se på film kan vara ett annat. Till och med att träna kan vara ett sätt att slippa i från verkligheten. Jag tycker inte att det nödvändigtvis är av ondo att göra det, jag tror till och med att det är viktigt att vi gör det. Det är skönt att fly in i en fantasivärld via en bok eller ett spel. Det är så många saker som vi människor måste göra varje dag som inte är särskilt roliga alla gånger, klart att man vill fly lite då och då.

När det kan bli problem är när det man håller på med liksom tar över hela vardagen och de där "måstena" man har i sin vardag inte görs alls. Att t ex inte gå till skolan eller jobbet, inte äta eller sova ordentligt. Att man börjar strunta i att duscha eller borsta tänderna. Då blir det bekymmersamt och är man en ungdom som bor hemma hos föräldrarna så brukar dessa bli oroliga.

Hur är det för dig? Tycker du att du har koll på läget i den verkliga världen? Om ja, då är det lugnt tycker jag, om nej så tycker jag det är viktigt att du sätter dig t ex med dina föräldrar och resonerar om hur du skall kunna få bra balans på vardagsliv och spelvärlden. Ni kanske kan hjälpas åt att hitta ett sätt som funkar för er alla, t ex att du spelar några timmar när läxor, middag, träning är avklarade? Är det så att du har svårt att bryta spelandet för att t ex gå och lägga dig så behöver ni prata om hur dina föräldrar kan stötta dig, t ex genom att ni sätter larmet på mobilen, eller att de kommer in och påminner dig en stund innan det är dags att logga ut? Vissa har spelfria dagar och kan då spela lite mer de övriga dagarna. Viktigt tror jag är att ni hittar en överenskommelse tillsammans. Du kanske kan fråga en kompis hur man gör i hens familj?

Din fråga är ganska kort och jag hoppas att mitt svar är någorlunda "rätt". Ha det så bra!

Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta