Hur brukar föräldrar reagera?

Hej

hur ska man berätta för sina föreldrar om sitt självskadebeteende och du brukar VISSA föreldrar reagera 

L

BUP svarar:

Hej L och tack för en viktig, men svår fråga!

Jag tror inte det finns något enkelt svar på din fråga om hur föräldrar kan reagera när de får reda på att deras barn skadar sig själv.

En del blir nog rädda, ledsna och kanske börjar gråta. En del blir väldigt upprörda och kanske verkar bli arga. Men jag tror att de allra flesta blir tacksamma att deras barn känner förtroende nog att komma till dem när de mår dåligt.

Dessa reaktioner tror jag kan vara vanliga precis när man "släpper bomben". Det är ganska vanliga, mänskliga reaktioner. Det jag tror är viktigt att tänka på för den som berättar är att hen ju har hunnit tänka ganska länge på hur hen ska berätta. Helt enkelt hunnit förbereda sig. Men den som får beskedet blir nog många gånger överraskad och är kanske totalt oförberedd.

När man är det, så kan reaktioner av upprördhet ta över den där andra känslan av att man såklart vill hjälpa sitt barn. Jag tror det är bra att du har detta i åtanke när du ska berätta för dina föräldrar. De kan reagera väldigt starkt, men de allra flesta föräldrar vill sina barns bästa och när väl den första chocken har lagt sig, så har de nog full fokus på att ge stöd och hjälp.

Om du tycker det känns läskigt att berätta för dina föräldrar så skulle du kunna fundera på om du kan ha någon med dig som stöd - någon som du har förtroende för.

På SHEDO's kan du få mer information, stöd och tips.

Var rädd om dig!


Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta