Hur berätta för föräldrarna att man har självmordstankar?

Hur berättar man för sina föräldrar att man har självmordstakar/självskadebeteende ?

-W

BUP svarar:

Hej -W

Det är en jättebra och svår fråga att svara på, men jag ska försöka.

Det är svårt att svara på ett enkelt sätt eftersom jag inte vet hur just du har det med din familj, eller hur dina föräldrar är. 

Det som förstås oroar dig och andra med liknande tankar är hur föräldrarna kommer att reagera. Blir de arga? Kommer de att tro på en? Kommer de att bli jätteledsna och anklaga sig själva? Och en hel massa andra frågor.

Det går såklart inte att veta svaret på någon av de här frågorna. Men det jag vet är att föräldrar oftast vill veta hur deras barn mår. De vill veta både det som är bra och det som är dåligt, så att de kan stötta sitt barn på bästa sätt.

Ibland kan föräldrar reagera med att bli omtumlade när de först får veta och då kan någon av de reaktioner komma som jag skrev. Men när det  har lagt sig vill man som förälder hitta sätt att hjälpa till.

Jag skriver det här eftersom det inte är enkelt att berätta om svåra saker, men det är ofta nödvändigt.

Så till råd om hur du ska gå tillväga.
Det kan vara bra att ha tänkt igenom vad och hur mycket man vill berätta. Man måste inte berätta allt som man tänker och bär inom sig. Bara så pass mycket att man får fram att man behöver hjälp och att man inte mår bra. Ibland kanske det kan vara bra att skriva ner det som man vill ha sagt. Ibland kanske man också vill lämna det som ett brev. 

Det kan också vara bra att prata med sina föräldrar i ett sammanhang som är någorlunda lugnt. Kanske är det bra att prata med den ena föräldern och inte båda samtidigt.
Berätta så enkelt som möjligt utan att krångla till det; jag mår inte bra, jag har tankar på självmord och jag skadar mig själv och jag behöver hjälp.

Jag lägger till några artiklar om självskadebeteende och självmordstankar som du kanske kan ha nytta av.


Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta