Skär mig, vad ska jag göra?

Hej jag skär mig på armen så det blöder vad ska jag göra?

BUP svarar:

Hej!

Tack för ditt brev och så bra att du skriver hit till BUP med din fråga! Jag vet ju nästan ingenting om dig eller hur många gånger du har skurit dig, det kanske t o m är den första gången du gör det.

När du skurit dig så det blöder så är det först och främst viktigt att du får såret omskött. Det finns annars risk för infektion i såret. Det händer också att sår behöver tejpas eller sys om de är djupa. Det gör man för att det inte ska bli fula ärr efter att de är läkta.

Det är säkert bra om du kan få hjälp av dina föräldrar så att såret omhändertas på rätt sätt. Jag hoppas du kan berätta för dem att du skurit dig, om du inte gjort det så försök att göra det. Du kan också gå in på nätet och läsa om sådant här på SHEDO eller  på Tjejzonen för att få stöd och hjälp.

Många ungdomar skär sig för att det känns lättare att uppleva smärta från kroppen jämfört med att känna sig ledsna och nedstämda. Dessvärre är det ingen lösning på längre sikt eftersom man senare kan känna sig väldigt olycklig över ärr som blivit av att man skurit sig. Om du känner att du måste skära dig så föreslår jag att du i stället tar en isbit och lägger mot handleden och håller kvar. Det gör också ont men lämnar inga ärr efter sig .

Får du svårt att sluta skära dig så tycker jag du ska söka upp skolkuratorn på din skola och berätta för henne.

Lycka till!

Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta