Pinsamt att prata med kuratorn

Det är pinsamt att prata med en kurator !vad ska jag göra?

BUP svarar:

Hej och tack för din fråga!

Du skriver inte varför du tycker det är pinsamt att prata med kuratorn, så jag får gissa lite. Det kan kännas lite konstigt att prata om svåra saker med någon man inte känner så väl. Det är kuratorer vana vid och om du inte vill berätta så mycket först så har du möjlighet att ta det i din takt, så att säga. Du berättar precis så mycket eller lite som du själv vill. När ni har träffats några gånger tror jag att det kommer att kännas lättare.

En del tycker att det är jobbigt att prata med en kurator för att de inte riktigt vet vad som händer efter att man pratat klart. Kommer kuratorn att "skvallra" för mamma och pappa, eller någon på skolan?
Om kuratorn får reda på att ett barn har det mycket svårt hemma eller i skolan, eller planerar att skada sig själv, så måste hen informera föräldrarna eller någon myndighet om det.
Kuratorer är till för att hjälpa barn som har det jobbigt (det finns kuratorer som hjälper vuxna också).

Jag tycker du ska ge kuratorn en chans. Om du berättar för hen att du tycker det är lite pinsamt, så tror jag att hen kan hjälpa dig så att det känns lite mer avslappnat och inte så jobbigt. Det är jättevanligt att känna som du gör, men det är inte farligt och det pinsamma brukar gå över efter ett tag.

Hoppas det går bra med pratet!

Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta