Ingen fattar. Vill bara dö

Hej, jag vet inte hur jag ska överleva. Vill bara dö. Orkar inte längre. Jag får ingen hjälp. Ingen fattar. 

P

BUP svarar:

Hej!

Vad bra att du skriver till oss nu när du mår så här dåligt. Det är tungt för dig och du har svårt att se en lösning.

Men oavsett vad det är som får dig att må så här, något hemma i familjen, i skolan eller med kamrater, så går det att lösa och göra så att det blir bättre. Det går fastän det inte känns så just nu.

Du säger att du inte fått någon hjälp, att ingen fattar. Kanske har du försökt tala med någon men inte känt dig förstådd. Eller så har du hoppats att någon ska se hur du mår och börja tala med dig om det.

Hur det än är så ska du försöka igen. Du ska vända dig till någon vuxen som kan ha möjlighet att leva sig in i din situation. Och det är viktigt att du försöker vara så ärlig du kan när du berättar. Ofta kan det vara så att man säger så litet som möjligt när man ska berätta om något svårt som man inte sagt till någon förut. Man kanske är rädd för hur den man berättar för ska reagera. Eller man kan bli rädd för att det ska kännas värre när man pratar om det. Om det är så för dig kan det kanske ha gjort att den du talat med inte förstått hur svårt det är för dig.

Det kan också vara svårt för jämnåriga att riktigt förstå eftersom de ännu inte kanske har så mycket erfarenhet av hur svårt livet kan vara ibland.

Så vänd dig i första hand till en vuxen. Om det är möjligt för dig att tala med dina föräldrar så ska du göra det. De får då en chans att ge dig stöd som föräldrar och se till att du får mer hjälp.

Men det kan också vara bra att du talar med någon annan vuxen, någon som skolkurator, din mentor eller skolsköterskan.

Om det inte känns möjligt kan du kontakta ungdomsmottagningen i din kommun. Där finns kuratorer som är vana vid att tala med ungdomar som mår dåligt.

Du kan också ringa till BRIS och tala med någon på telefon (eller chatta). Då kan du vara anonym om du vill.

Det kan kännas svårt att för första gången berätta för någon hur man mår och hur man har det omkring sig. Men försök igen. Var så uppriktig som du kan. Om det är till hjälp för dig så kan du ta med ditt brev till oss och ditt svar.

 Om tankarna på att inte vilja leva blir starka så ska du genast berätta det för någon!

Det behöver inte vara så här. Det kan bli mycket bättre även om det inte känns så just nu!

Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta