Vad händer om man överdoserar adhd-medicin?

Vad händer efter ett självmordsförsök om man har överdoserat på sina ADHD mediciner 2 gånger?

Erik

BUP svarar:

Hej Erik!

Jag kan inte ge dig ett exakt svar på vad som händer efter att du har överdoserat din medicin. Man kommer säkert att striktare kontrollera att du inte ska ha tillgång till flera tabletter än din dagliga dos. Generellt sagt händer det samma sak som efter vilket självmordsförsök som helst - bara att det kommer fram att du har försökt att begå självmord.

Därmed kommer vi till det viktigaste. Du mår dåligt, du är förtvilad till den graden att du har tappat tron på dig själv och tycker att allt är hopplöst. Därför tänker du på sjlkvmord.

Den springande punkten är: vem vet om att du har det så svårt och är så pass ledsen? Vet något dina föräldrar? Går det att prata med dem eller du tycker att de inte bryr sig? Jag ställer denna fråga för att det alltid är det bästa om ungdomarna har sina föräldrar på sin sida som stöttar och tröstar och ser till att ungdomen får den hjälp hen behöver också i skolan.  Har du försökt att tala med dina föräldrar om vilka svårigehter du har, vilka mörka tankar du har, vad det är som just nu känns hopplöst och ohanterligt? Om du inte har gjort det, gör ett försök. Kanske funkar det bättre än vad du tror.

Men jag vet att det dessvärre finns föräldrar som av någon anledning inte lever upp till sin föräldraroll och föräldraansvar. I så fall måste ungdomen få hjälp av någon annan.

Under alla omständigheter vill jag säga att du ska söka hjälp. Du frågar vad som händer efter att du har försökt begå självmord men jag vill vända på frågan. Vad händer innan du blir så ledsen att du försöker ta livet av dig oavsett hur du försöker göra det? Vem kan du tala med? Här kommer några förslag.

Min första tanke om dina tidigare självmordsförsök har blivit känt för någon? I så fall behöver du tala med dem (på BUP eller annanstans) om att du fortfarande är nedstämd, tappat ditt självförtroende och behöver hjälp för att komma ut ur denna mörka period i ditt liv.

Om dina tidigare självmordsförsök inte kom fram måste du erkänna det utan att skämmas. Du kan få hjälp om du vågar söka hjälp. Det närmaste är att du talar med skolkurator eller skolsköterskan. Du berättar vad du tycker är svårt i ditt liv, i plugget eller hemma eller med kompisarna, vad det är som inte fungerar för dig. Eller du kan gå till en lärare eller mentor eller någon annan vuxen i skolan som du har förtroende för. Bara att de förstår hur jobbigt det är för dig. Självklart kan du vända dig till den mottagning där du får din medicin utskriven. Till BUP kan man gå även akut om man har självmordstankar med eller utan föräldrarna.

Du kan också vända dig till ungdomsmottagningen och berätta där vad du upplever. Du är inte ensam om att gå dit med sådan tankar.

Om det är svårt för dig just nu att träffa någon personligen kan du söka stöd på nätet. Gå in till exempel på bris.se  där du kan anonymt chatta med en kurator om dina problem. Du kan även ringa dit på telefonnummer 116 111. Eller på föreningen tilia kan du också få råd, stöd och vidare vägledning.

Gör inte något oåterkalleligt. Visst är det så att livet ibland kan kännas extremt jobbigt. Särskilt ungdomar som har någon form av funktionsvariation kan känna att svårigheterna bara hopar sig. I ett sådant läge är det svårt att ensamt se utvägar. Därför behöver du stöd av vuxna. Du kommer att lämna denna svåra period bakom dig, ge inte upp.

Följ mina råd!

Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta