Ser hör och känner saker som inte finns

Hjälp mig jag har börjat med att se, höra och känna saker som inte är där.

L.W

BUP svarar:

Hej L.W!

Det är jättebra att du frågar oss om detta.
Det är hemst förvirrande, störande och kan till och med vara skrämmande att höra, se eller på annat sätt förnimma saker som man egetligen vet att de inte finns i verkligheten.

Det kan ligga olika orsaker bakom detta. Ofta är det en livlig fantasi, en känslig person, kanske i kombination med någon typ av ångest som får igång  hjärnan och våra sinnen utan någon uppenbar koppling i den yttre världen.

Men jag måste också tillägga att det även kan finnas någon psykisk lablitet och sårbarhet bakom. Inte minst kan det vara någon helt annan kroppslig förklaring. Därför är det viktigt att du får en pårofessionell bedömning av vad det handlar om just i ditt fall.

Jag undrar om du har talat om dina upplevelser med någon i familjen. Med dina föräldrar i försa hand.
Jag tycker att det är viktigt att du får deras stöd och hälp med detta. I så fall rekommenderar jag att ni tillsammans vänder er till den BUP- mottagning du geografiskt tillhör (adresserna finns på vår hemsida).

I din ålder kan du även själv ringa dit och säga vad du har för symtom. Du har rätt till åtminstone ett inledande samtal där. Men du måste var beredd på att BUP kommer att vilja prata med dina föräldrar om de bedömer att dina symtom kräver specialistbehandling. Det bästa är naturligtvis att börja direkt tillsammans.

Ett annat alternativ är att du först går till kuratorn eller skolsköterskan och får en vidare vägledning av dem.

Du kan också ringa till vårdcentralen och få tid där. Om de bedömer att det behövs, kan de sedan skicka remiss BUP.

Hoppas det inte skrämmer dig i onödan om jag säger att det faktiskt är mycket viktigt att man undersöker orsaken till dina symtom  Det kan visa sig att det inte är allvarligt, men det ska klargöras.
Om det underlättar kan du visa mitt svar för dina föräldrar.
Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta