Är det vanligt att ha flera diagnoser samtidigt?

Är det vanligt att ha OCD om man har t.ex ADD eller ADHD?

Elin

BUP svarar:

Hej och tack för din fråga!

Du frågar om det är vanligt att ha OCD om man samtidigt har till exempel ADD eller ADHD. Det finns inte något enkelt svar på din fråga. Det är inte ovanligt att man, om man har en neuropsykiatrisk diagnos, också kan ha andra svårigheter, till exempel tvångssyndrom. Samtidigt är ju vi människor så olika så det går inte att säga något säkert.

Jag vet inte om det här är en fundering som handlar om dig eller om det är en allmän fundering. Om du undrar över dig så är det bästa svaret att du försöker komma till någon som kan sånt här. Då kanske du kan prata med dina föräldrar om dina tankar och funderingar. Sen kan ni tillsammans ringa till BUP för att få en tid för ett första samtal.

Om det handlar om dig och det ännu känns för svårt att prata med dina föräldrar kanske du kan fundera över om det finns någon vuxen på din skola som du skulle kunna känna lite förtroende för och som du skulle kunna pröva att prata med för att få hjälp och komma vidare. Det kanske skulle kunna vara kuratorn, skolsköterskan eller någon mentor. 

Lycka till

Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta