Vet inte vad problemet är

Hej! Jag mårr dålig men jag vet inte vad problemet eller problemen är. Vad kan jag göra?

BUP svarar:

Hej!

Det är bra att du ställer din fråga. Det finns faktiskt också andra ungdomar som har samma problem - det vill säga att man inte kan sätta ord på sina problem. Men man känner tydligt att någonting inte ligger rätt till, att man mår dåligt helt enkelt.

Jag tycker att det är helt på sin plats att börja tala med någon när man mår dåligt, även om man inte kan formulera vad det är som inte stämmer. Målet med ett samtal kan vara att försöka lista ut, förstå vad det är som känns fel.  Sådana "utforskande samtal" sker ofta hos kuratorer eller sjuksköterskor i skolan eller på ungdomsmottagningen.

Men först måste jag fråga om du kan tänka dig att tala med någon av dina föräldrar eller en annan släkting. Om du har förtroende för någon närstående i familjen är det enklast att börja tala med den personen.

Om du inte tycker att någon i din närhet kan vara till hjälp med att utforska vad det är som gör att du mår dåligt, vänd dig till kuratorn/skolsköterskan eller kanske till en lärare, mentor som du tycker om.
Du behöver inte skämmas, det är många barn och ungdomar som har olika sorters problem, även sådana som "bara" mår dåligt men vet inte riktigt varför.

Du anger inte din ålder i ditt mejl. Men om du är över 12-13 kan du också vända dig till ungdomsmottagningen.

Du kan också gå in på snorkel.se och läsa lite på vad det kan vara för problem du har.

Även på Vårdguiden  våga berätta  kan du få du mer tips och råd.

Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta