Våga prata med vuxna?

Hur ska jag göra för att våga prata om min psykiska ohälsa med andra vuxna 

BUP svarar:

Hej och tack för ditt brev!

Du undrar hur du ska våga prata med vuxna om hur du mår. Du är väldigt kortfattad i din fråga och jag vet inte vad din psykiska ohälsa handlar om eller vilken kontakt du har med andra vuxna som föräldrar, släkt, lärare.

Så klart att det kan kännas läskigt att börja prata med vuxna om att man inte mår så bra om man har hållit det hemligt. Jag undrar om du vågat prata med någon jämnårig? Det kan vara bra att börja pröva med en vän. Nästa steg är att gå vidare med vuxna, för det är ju viktigt att du kan får den hjälp du behöver för att må bättre.

Jag tycker du ska välja en vuxen som du litar på och försöka får till en lugn stund när du försiktigt kan börja tala om dina svårigheter. Du skulle kunna börja med att berätta att du har något du behöver prata om, men att det känns svårt. Då tror jag den vuxne kommer att anstränga sig för att verkligen lyssna på dig.

Ofta är det bra att testa en kontakt på nätet till att börja med. Till exempel kan du vända dig till Bris. Man kan ringa, mejla eller chatta anonymt. En annan variant är Tjejzonen. De kan man också chatta med. Man har även möjlighet att få kontakt med en egen "storasyster".

Ta mod till dig och lycka till!


Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta