Gjorde test på anorexi

Jag gjorde ett test och då visade den att jag hade 10/14 anorexi. Är det sant?

Wilma

BUP svarar:

Hej Wilma!

Jag vet inte vilket test du har gjort som visar dessa poängtal. Jag kan dock säga att man aldrig kan ställa en diagnos på något test man hittar på nätet. De kan kanske ge en fingervisning att någonting inte stämmer men de är inte pålitliga för att ställa en diagnos.

Viktigare är varför du gjorde testet. Jag antar att du gjorde det för att du själv tycker att du är för smal eller någon annan har sagt det. Eller för att du själv upplever att du har problem med maten eller med din kropp.

Om min gissning stämmer rekommenderar jag att du talar med en vuxen om dina tankar kring anorexi och mat. Bäst är att tala först med sina föräldrarna. Vad tycker de? Ser de också att du är för smal för din längd och ålder? Om de också tycker det kan ni tillsammans gå till vårdcentralen och kolla din vikt och hur mycket och vad du äter. Man ska där undersöka om det finns någon annan orsak till att du är för samal - ifall du är det.

Om du tycker att det är svårt att ta upp frågan med dina föräldrar gå till skolsköterskan eller skolkurator. De kan ge dig vidare råd och vägledning angående din fråga.

Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta