Har självskadeproblem och självmordstankar

Hur blir man av med självskadeproblem och självmordstankar.

...

BUP svarar:

Hej!

Självmordstankar och självskadeproblem är alltid tecken som man ska ta på allvar. Man ska inte gå själv med självmordstankar, utan då behöver du prata direkt med någon vuxen om det här.

Det finns bra hjälp att få om man drabbas av självmordstankar. Många unga kan gå igenom svackor och känna att livet är svårt i perioder och av olika skäl.

När man kämpar med självmordstankar så behöver man ofta få hjälp att förstå bakgrunden till varför man mår dåligt. Men också stöd från vuxna att hitta olika lösningar kring problem som känns för svåra för att klara av på egen hand som ung och när man själv inte mår bra.

Om det känns möjligt för dig, så kan du vända dig direkt till din skolkurator eller någon annan vuxen som du kan ha förtroende för i skolan. Då kan de vägleda dig vidare för fortsatt hjälp. En del tycker att det är tillräcklig hjälp att börja med samtal hos skolkurator andra kan behöva få hjälp vidare till BUP, om man behöver det.

En annan väg att börja ta hjälp är genom en samtalskontakt vid ungdomsmottagningen. Där arbetar ungdomsbehandlare som är vana att hjälpa ungdomar som mår dåligt av olika skäl.

Du kan även ringa en hjälptelefon för att få prata med någon direkt. Om du vill så kan du kan kontakta en kurator på BRIS via chatt eller telefon.
Du kan då vara anonym om du skulle vilja det.

Jag vet att det kan kännas svårt att ta första steget och börja prata med någon. Men bit för bit så brukar det sedan kännas lättare.

Kom ihåg att ingen klarar allt själv och att det är en inre styrka att ta hjälp och prata om saker som tynger en.
Så kämpa för att må bra och försök ta en första kontakt med någon om det här, så snart det går!

Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta