Avsluta sin terapi?

Kan man avsluta sin terapi efter ett samtal om man bara mådde sämre av det 

.

BUP svarar:

Hej!

Tack för din fråga. Man kan naturligtvis alltid sluta men det är inget man brukar råda någon att göra. Det är inte ovanligt att man kan må sämre efter ett samtal och det kan bero på olika saker.
Kanske har man sagt saker som man ångrar eller skäms för eller har man pratat om saker som väcker oro och dåliga minnen.
Kanske har terapeuten sagt något som man reagerar på.
Det kan finnas alla möjliga orsaker till att något sker under ett samtal som gör att man inte mår bra efteråt.

Då är det bra och viktigt att man vid nästa samtal berättar hur man mått, så man kan försöka förstå vad som hänt och anpassa samtalen efter det. Kanske ska terapeuten vara mer försiktig när ni pratar om vissa saker? Kanske ska du säga till vad du vill prata om och vad du inte vill prata om?

Det viktiga är att prata om hur du mådde efteråt och försöka förstå varför du kände så och att dra lärdom av det, så att du inte fortsätter må dåligt efter samtalen.

Många som har samtal mår dåligt redan från början. Det är ofta en anledning till att man börjar en samtalsbehandling. Men det är ingen fördel att må dåligt av samtalen - utan tvärtom. Meningen är ju att man ska känna sig bättre.
Mår man dåligt av samtalen - under eller efter - så minskar det motivationen att fortsätta och det känns inte som att samtalen hjälper.

Så hoppas du kan berätta hur du mått och att du funderat på att sluta. Så ni kan prata om det.

Lycka till!

Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta