Dåliga tankar om brott och psykstörning

jag har dåliga tankar varje dag om brott o psykostörning men jag vet inte vem jag ska snacka med

Erik

BUP svarar:

Hej Erik!

Du skriver väldigt kortfattat, men jag förstår så långt att du brottas med tankar som du själv inte riktigt kan reda ut eller komma vidare med.
Jag vet inte om dina tankar om brott och psykiska störningar på något sätt handlar om dig själv eller de är frågor i största allmänhet som många ungdomar brukar grubbla på.
Speciellt i tonåren brukar existentiella och moraliska frågor tränga sig på både i största allmänhet, men inte sällan även självkritiskt eller kritiskt mot det man ser i sin omgivning.

Ditt behov av att tala med någon om dina tankar, funderingar och reflektioner om dig själv och din omgivning är helt begripligt. Det är svårare att säga vem du kan vända dig till utan att veta mer om innehållet i dina funderingar och om de gäller din egen person, eller inte. Din formulering att de är "dåliga" tankar säger ändå till mig att de stör dig, bekymrar dig och påverkar ditt stämningsläge.

Den första frågan är: finns det någon vuxen i din närhet, i familjen som du skulle kunna tala med om dina "dåliga tankar". Ofta kan man få klargörande, resonerande samtal med dem som står närmast, föräldrar eller någon någon släkting.

Men om du inte tycker att den möjligheten finns för dig, kan du vända dig till skolkurator eller till ungdomsmottagningen. Det är viktigt att du börjar formulera dina funderingar högt, utveckla mer i detalj och utifrån det också komma fram till kärnan av dina bekymmer och hur du kan handskas med dem.

Ett tips: på nätet kan du gå in på föreningentilia.se och anonymt chatta med någon om dina tankar, få ett tankeutbyte som kan ge dig tillräckliga svar eller vägleda dig vidare om så behövs.

 

Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta