Vill bara dö

Hej kan jag få dö? :)

 För de vill jag:) 

Försöker alltid le inför mina nya klasskompiar men inuti mig vet jag att mitt "leende" är inte riktigt.

vill dö nu

BUP svarar:

Hej!

Du nämner ingenting i ditt brev vad som gjort att du inte är nöjd med ditt liv och känner att det bästa vore om du inte fanns. På frågan om du kan få dö blir svaret ett superstort NEJ. Är man 13 år gammal är det inte okej att dö. Det är för tidigt. Du har ju hela livet framför dig. Det finns tid för förändring.

Det som är viktigt att ta reda på är varför du vill dö. Vad som gör att du tänker och känner att ditt liv inte är bra. Att tillsammans med någon vuxen fundera på vad som behöver ändras för att du försiktigt ska börja gilla livet, i alla fall mer än du gör just nu.

Du har säkert dina skäl till att känna som du känner men jag vill ge dig hopp om att det är möjligt att förändra saker till det bättre. Ett steg som du tagit är att du börja berätta att du mår dåligt. Det är ett bra och viktigt steg du tagit. Ett bra och modigt steg som jag vill ge dig beröm för. Vårt råd till alla som skriver till oss är att berätta, berätta och berätta. Inte undanhålla något. Försöka vara så öppna det bara går.

Om man går och bär på tunga tankar om att inte vilja/orka leva är det viktigt att söka hjälp. Att vända sig till någon vuxen man har förtroende för.  Kanske din mentor eller skolkurator. Det vore naturligtvis bra om du kunde prata med dina föräldrar och berätta att du inte mår bra.  Berätta att ditt leende som de ser inte är på riktigt, att det inuti dig finns ett mörker du inte vågat visa upp.

Nu vet inte jag hur din  kontakt med dina föräldrar ser ut. Om du skulle kunna ta det viktiga steget och berätta vore det jättebra. Om det känns svårt skulle du kunna ta med dig någon som stöd då du berättar hur du mår. Det viktigaste är att de får veta hur läget är och att du får den hjälpen du behöver för att orka leva vidare. 

Att du sätter på dig ett leende inför dina nya klasskamrater och inte visar hur du mår innerst inne är inte fel. Att du behöver få ut alla jobbiga tunga känslor du bär på tror jag verkligen på men du behöver inte dela dessa med dina nya klasskamrater. Det är omtänksamt av dig att inte belasta eller oroa dina vänner. Bra om du kan ta en paus från allt tungt och vara som en vanligt 13-årig tjej som omväxling.

Tack för ditt brev och lycka till!


Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta