Bråk hemma. Måste jag välja sida?

mina föräldrar bråkar och skriker på varandra och det känns som att jag måste välja sida 

BUP svarar:

Hej

Du skriver att det känns som att du måste välja sida. Ta den ena förälderns eller den andra förälderns parti. Tufft och svårt läge för dig. Är det så att du i enrum behöver höra på när de pratar illa om varandra och kräver att du ska ta ställning eller är det så att du tycker att någon av dina föräldrar beter sig värre än den andra?

Du har säkert varit hemma 100-tals gånger och hört hur bråken startas. Du känner igen mönstret. Kanske finns det alkohol med i bilden? Det blir tjafs om en liten småsak. Det växer till hårda nedsättande ord och kanske även slag och sparkar.

Vad brukar du göra då. Tar du  hand om något syskon som är ledset eller låser du in dig på ditt rum. Som sagt tufft och jobbigt läge för dig.

Utifrån ditt dilemma att välja sida. Du kanske skulle vilja ta parti för den som inte startade konflikten, den som är i underläge. Den du står lite närmare, har bättre relation till. Det bästa är att försöka vara så neutral som det bara går.

Du om någon vet hur otroligt påfrestande det är att leva i en konfliktfylld miljö. Ett hem där det pågår konflikter, fyllt av spänningar. Att ständigt gå med en oro hur det ska vara då jag kommer hem påverkar naturligtvis hur du mår, du kanske har svårt att slappna av, svårt att koncentrera dig på lektionerna i skolan. Kanske bär du på en ilska som skulle behöva komma ut på ett bra konstruktivt sätt. Något som dina föräldrar inte klarar. Det kanske har gått så långt att du slutat ta hem kompisar.

Jag vill tipsa om en hemsida som heter koll på soc. Jag skickar en länk som handlar om när det är jobbigt hemma.

Avslutningsvis undrar jag om det finns någon vuxen som vet hur du har det där hemma utöver dina föräldrar. Någon du skulle kunna få stöd av, kanske få sova över hos om det blir för påfrestande att vara hemma. Där du kan vila och återhämta dig. Känna dig trygg och träffa någon vuxen som inte bråkar och skriker.

Tack för ditt brev och kolla in hemsidan.

Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta