Undrar vad en diagnos innebär

Jag undrar vad hyperaktiv beteendestörning F90. 1 innebär och vad detta kan leda till, samt vilka problem som uppkommer, tex skol, kompisar  betyg, osv

Är det adhd? 

AGCBN

BUP svarar:

Hej!

Jag undrar om det är så att du skriver till oss med din fråga om diagnosen för att det är så att det är du som har fått denna diagnos?

Om man har gjort en utredning så ska det ingå att både du och dina vårdnadshavare får en genomgång av vad utredningen har visat. Man har rätt till att både få information om diagnosen och få information om vad man kan behöva få fortsatt hjälp och stöd för, samt vem som kan hjälpa till med det.

Jag tycker att du ställer jätteviktiga frågor om vad en diagnos kan innebära. En diagnos beskriver ju ett antal symtom eller problem som en person kan ha, men säger inte så mycket om andra styrkor eller förmågor en person kan ha.

Inte heller säger en diagnos något om vilket stöd man har hemifrån eller från skolan, om man har det bra med vänner eller om man har många roliga intressen och fritidsaktiviteter eller inte, för att nämna några saker.

Så hur en viss diagnos kommer påverka en person på olika sätt i livet kan vara svårt att säga i allmänna termer, eftersom det kan hänga ihop med så många olika saker.

Den som har fått en diagnos behöver därför få möjlighet att diskutera de här frågorna med den man har gjort utredningen hos. Den som gjorde utredningen bör också kunna erbjuda att man kan få en mer personlig sammanfattning över vad utredningen visade i sin helhet.

Så om du frågar för egen del, och inte har fått den här genomgången så vill jag rekommendera dig att ta upp de här funderingarna med dina föräldrar. De skulle behöva hjälpa dig då så att du kan få kontakt med dem som gjorde din utredning- så du kan få svar på dina frågor om utredningen och vad diagnosen skulle betyda i ditt fall.

Jag är ledsen för att det inte gick att ge ett mer exakt svar på din fråga här. Hoppas dock att du fått svar på hur du kan gå vidare för att få hjälp med det.

Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta