Vågar inte berätta hur jag mår.

Jag har självskadebeteende och självmordstankar men vågar inte berätta för någon,vad ska jag göra?

BUP svarar:

Hej!

Du är så ung och känner att du inte har någon vuxen runt dig som du kan prata med. Det måste kännas väldigt ensamt. Du frågar vad du behöver göra. Rådet vi ger till alla som skriver till oss är att prata med någon vuxen om hur man mår. Inte bara en gång utan flera gånger.

Vem just du ska prata med beror ju på vilka vuxna som finns i ditt liv. Föräldrarna är ju de som har ansvar för dig så det känns för mig som det första naturliga steget att börja där. Om du tycker att någon släkting eller din kamrats föräldrar är kloka och lätta att prata med börja där. Det viktigaste är att du börjar någonstans och inte försöker lösa dina problem alldeles själv.

Om man bär på tunga tankar om att ens liv inte blev som man önskade och har funderingar på att inte vilja leva är det ännu viktigare att du berättar om detta till någon vuxen du har förtroende för. Att berätta för sin bästis i skolan är inte så bra, det är en för tung hemlighet att få när man är så ung.

Det är viktigt att du inte ger upp och om första gången du berättade inte blev som du önskade. Om din mamma eller pappa inte hade tillräckligt mycket tid att lyssna, behöver du säga vi hann inte prata klart. att du har flera viktiga saker att berätta.

Att fortsätta och inte ge upp är rådet jag vill ge. Berätta vad som gör dig ledsen och orolig. Vad du längtar efter och saknar och naturligtvis även vad som gör dig glad så ni kan göra mer saker du gillar.


Tack för ditt brev. Bra att du skrev till oss och lycka till!

 Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta