När kontaktar BUP socialtjänsten?

Vart går gränsen till när ni kontaktar socialtjänst eller liknande?

Anonym

BUP svarar:

Hej!

En väldigt viktig fråga du ställer. En hemsida jag gillar som jag tycker att du ska gå in och kolla på heter koll på soc. Jag tar och kopierar en del av en text från hemsidan som räknar upp olika områden där socialtjänsten kan hjälpa till.

Missbruk- när någon i familjen dricker mycket alkohol eller tar droger.Våld eller hot hemma – när du eller någon annan i familjen blir slagen, hotad, hånad eller utsatt för sexuella övergrepp. Ekonomiska problem – när pengarna inte räcker till. Kriminalitet – när någon i familjen gör brottsliga saker. Psykisk ohälsa – när någon i familjen mår dåligt. Skilsmässa eller separation – när dina föräldrar inte kan komma överens

Hemsidan riktar sig främst till barn och ungdomar så kolla upp den tycker jag.

Du frågar var gränsen går och när BUP kontaktar socialtjänsten. Det finns en lag som heter Socialtjänstlagen. I den finns det en text i 14 kapitlet om anmälningsplikt. Där står det att alla som arbetar inom hälsosjukvården, tandvården, förskolan, skolan, socialtjänsten och kriminalvården måste anmäla då de får veta eller misstänker att ett barn eller ungdom far illa.

Så enligt lagen ska vi uppmärksamma socialtjänsten att vi vet eller misstänker att ett barn far illa. Nu undrar ju jag hur din livssituation ser ut. Om du har det bra hemma och känner dig trygg där eller om dina föräldrar skulle behöva stöd och hjälp för att klara av sitt föräldraskap.

Om det i din fråga gömmer sig en önskan om att BUP skulle förstå hur du har det och göra en orosanmälan till socialtjänsten behöver du i din takt börja berätta hur du faktiskt har det. Om du inte har någon BUP-kontakt behöver du berätta för någon annan vuxen som du har förtroende för hur du mår och har det.

Nu vet jag ju inte hur du har det men jag vill rekommendera en hemsida till. Det kanske är så att du känner igen berättelserna som ungdomarna så generöst delar med sig av. Hemsida heter maskrosbarn. Dom hjälper barn och ungdomar som har föräldrar som missbrukar, mår psykiskt dåligt med mera. Det går att chatta med dom.

Tack för ditt brev!

Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta