ADHD-utredning men vågar inte fråga mina föräldrar

Hur tar man mod till sig att fråga sina föräldrar om att göra en Add/adhd utredning?

Felicia

BUP svarar:

Hej!

Nu undrar ju jag hur du kommit fram till att du skulle behöva göra en ADD/ADHD utredning. Jag tycker att det är bra att du har funderat på detta och att du skulle vilja ha svar på frågan om du har en ADHD-diagnos. Det är klokt och väldigt moget av dig att ha koll på vad som är svårt för dig i skolan och kanske även på fritiden. Det betyder att du tar ansvar för ditt liv och din framtid, vilket är jättebra.

Du har ju haft en del utvecklingssamtal tillsammans med dina mentorer och dina föräldrar under dina skolår. Om du skulle testa frågan på dina lärare (om du inte redan gjort det)?
Hur ser de på saken? Är det något som diskuterat detta med dig? Har de sett att du har koncentrationssvårigheter och/eller har svårt att komma igång på lektionerna? Har skolan tänkt att du skulle kunna uppfylla kriterierna för en ADHD/ADD diagnos?
Jag hoppas att de stöttar dig i detta. Du berättar på samma sätt som för dina föräldrar. Berätta för din mentor hur du upplever att skolan fungerar för just dig.

Du har säkert läst på runt ADD/ADHD, men tänkte skriva några rader runt detta ändå. Om man har svårt att sitta still och är motoriskt orolig är det lättare att synas och få hjälp. Då är det lättare för föräldrar och skola att tänka att det kan vara ADHD.

Om det är så att man inte är hyperaktiv, men har svårt med att hålla ett fokus under en längre tid och ta emot mycket information, kan det vara så att man har ADD. Den diagnosen är inte lika lätt att upptäcka.

Nu vet jag inte vad du är orolig för ska hända om du sätter dig ner och pratar om detta med dina föräldrar.
En idé är att din mentor eller skolkurator skulle kunna vara med då du berättar om dina funderingar och önskemålet att göra en ADD/ADHD-utredning. De kan ge dig stöd och styrka att ta upp detta och samtidigt ge sin syn på saken.

Om du samlar mod och pratar med dina föräldrar, men känner att de inte gav den responsen du ville ha:  ge inte upp utan ta hjälp av din skola och fortsätt att stå på dig!


Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta