Är rädd för mig själv

vad gör jag om jag är deprimerad så mycket att jag blir rädd för mig själv?

fall

BUP svarar:

Hej!

Att söka information brukar vara bra för att minska sin egen oro. I ditt fall beskriver du dig som deprimerad. Jag bifogar en artikel om depression som du gärna får läsa. Kanske känner du igen dig i beskrivningen eller delar av den. Det är naturligtvis inte bra att vara deprimerad men jag vill att du ska veta att det är en vanlig diagnos så du ska känna hopp om att det finns bra behandlingar mot nedstämdhet.

Jag vet inte om du har berättat för dina föräldrar hur du mår men det är viktigt att de får veta hur läget är. Om det känns som ett stort steg behöver andra vuxna i din närhet veta hur du mår. Kanske kan du tala med  din skolkurator eller din mentor? 

För vissa kan det vara en bra start att ta emot hjälp på nätet. Man kan öva på att berätta och få stöd att våga ta steget att berätta för sina föräldrar eller sin skolkurator. Tilia är en bra verksamhet du kan ta kontakt med. Där går det att chatta om du skulle vilja pröva det sättet. Bris känner du säkert till det är också ett bra alternativ.

Om du rädd för att göra dig illa eller om det är dina negativa tankar du bär på som gör dig rädd. Hur som helst är viktigt att du inte går och bär på allt detta alldeles själv. Du behöver få stöd och tröst när det känns tungt. Någon som ser hur du kämpar för att klara av vardagen. Om du upplever att ditt liv känns så tungt att du har börjat tänka på att du inte vill leva är det jätte viktigt att du söker hjälp så fort som möjligt. Om det är så så måste du söka hjälp. Du bara måste.

Det är svårt att helt på egen hand komma ur en depression så du behöver säkert mycket stöd från din familj och dina vänner. Jag hoppas att dom finns där för dig och visar att du är viktig och betydelsefull. De som finns i din närhet behöver förstå och ta hänsyn till din nedstämdhet. Förstå att du inte har samma ork som tidigare. Att du kanske får kämpa att bara komma upp ur sängen. Att du har svårt att orka med skolan eller på vilket sätt detta påverkar dig.

Lycka till och samla mod och börja berätta hur du har det och vad du är rädd för! Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta