Hur slutar man självskada?

Hur blir man av med sitt självskadebeteende?

BUP svarar:

Hej!

Det är många unga som skriver till oss med frågan hur man kan göra för att sluta självskada. Jag tror att du därför skulle kunna få bra information av att få läsa hur vi svarat andra i tidigare frågor. Jag skickar med frågor och svar här nedan. Du kan också läsa mer om självskadebeteende via snorkel.

Ofta behöver den som självskadar få hjälp att förstå lite mer om vilka problem i ens liv, och vilka känslor och tankar som hänger ihop med att man självskadar.

Man kan också behöva få öva på olika sätt hur man kan göra i stunden i stället för att skada sig när man mår dåligt.

En del barn och ungdomar har behov av att prata igenom orsaker till att man började må dåligt. Andra tycker det är jobbigt att tänka tillbaka på det som varit, eller tycker det är svårt att kunna säga något om anledningen till att man  mår dåligt. Det är okej hur man än upplever det.

Ofta är det bästa sättet att sluta självskada genom att ta hjälp för det. Det kan för många vara för svårt att klara av på egen hand - särskilt om man har självskadat många gånger och mår mycket dåligt.

Det är vanligt att barn och ungdomar börjar med att vända sig till sin skolkurator eller skolsköterska för att få hjälp kring hur man mår.

Många unga kan ha oro för hur föräldrar eller andra ska reagera om man berättar att man mår dåligt och självskadar. Då ska man komma ihåg att det inte är något som man ska behöva skämmas över, och att man inte är ensam om att gå igenom det.

Oftast tycker föräldrar att det ändå är mycket bättre att de får veta om problemen än att de går ovetande och kanske oroar sig ändå.

Skolhälsan är vana vid att hjälpa till med hur man kan förklara för föräldrarna när man själv tycker att det känns svårt att våga ta upp hemma.

Lycka till och tveka inte att ta hjälp!

Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta