Har jättesvårt att koncentrera mig

Hej! 

Jag har jätte svårt att koncentrera mig bland människor eller av min tankar behöver verkligen går i nian nu och måste klara mig!!

BUP svarar:

Hej!

Så bra att du skriver till oss om dina svårigheter att koncentrera dig!
Det är många ungdomar som tycker det är kämpigt och svårt med skolan och upplever problem att kunna fokusera tillräckligt väl.

I och med att det är ett så vanligt problem, så finns det ofta flera anpassningar eller annan hjälp i undervisningen som skolor ska kunna erbjuda elever som har svårt att koncentrera sig.

Man har rätt att få den hjälp man behöver i skolan för att klara sina betyg även om man inte har "någon diagnos".
Man kan ha problem att koncentrera sig utan att det behöver hänga ihop med diagnoser, men ibland kan det så klart vara så.

Om du inte redan har varit i kontakt med din mentor och din Elevhälsa (alltså skolsköterska, specialpedagog eller skolkurator) så är det dem du ska vända dig till och berätta att du är orolig för dina betyg. Då behöver de tillsammans med dig gå igenom hur du praktiskt kan få hjälp att klara dina betyg i skolan.

Förutom att du kan behöva få en plan för stöd kring ditt skolarbete så kan du också vara hjälpt av några samtal hos skolkuratorn. Hos kuratorn kan du få hjälp att förstå lite mer ifall det finns andra saker som kan påverka att du har svårt att koncentrera dig. Skolkuratorn kan i så fall guida dig till vidare hjälp och stöd om du skulle behöva det.
Skolkuratorn kan även hjälpa till att förklara för föräldrarna om man upplever att det är svårt att prata med sina föräldrar på egen hand.

Sist men inte minst vill jag säga att det är moget och klokt av dig att försöka ta tag i det här. Läs gärna mer om koncentrationsproblem och vad som kan vara till hjälp i informationen här nedan.

Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta