Rädd för blod

hej. jag är en 16 årig tjej med en ganska extrem fobi för blod. jag kan inte ta blodprov eller ses någon annan göra det, jag blir alldeles svimfärdig när jag pratar om blod och blodådror och får ångest av att nån ens nämner ämnet. 

jag hade ett självskadebeteende när jag var ca 11 år fram tills jag blev 13. jag skar mig när jag mådde dåligt med rakblad och andra vassa föremål och det är något jag bara har berättat om till några få vänner. jag hade under den perioden inte alls lika stor fobi för blod, bara blodprov, då jag tyckte att det var skönt att skada mig själv.

jag undrar om denna skräck för blod och skador kan ha utvecklats från mitt självskadebeteende, då jag även är rädd för vassa föremål och blir yr av att hålla i en vass kniv eller en rakhyvel. jag undrar även vad jag ska göra för att komma över denna stora skräck, då jag inte har råd att börja med KBT.

tacksam för svar!

jennifer

BUP svarar:

Hej!

Det kan mycket väl vara så att din rädsla för blod har kommit från ditt tidigare självskadebeteende men det är svårt att säkert säga.

KBT är en bra metod för att behandla blodfobi men du behöver inte gå privat och betala själv. Du kan vända dig till Första linjens barnpsykiatri genom vårdcentralen.

Vet dina föräldrar om hur svårt detta är för dig? Det är bra om de gör det så de kan stödja dig med att få hjälp.

Lycka till!

Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta