Våga leva eller dö

Jag vill ta självmord men vågar inte

Nils

BUP svarar:

Hej Nils!

Du måste vara jätteledsen om du tänker så mörka tankar att du inte vill leva. Du säger ingenting om varför du är så ledsen. Men jag vet av erfarenhet att barn som har det jobbigt hemma eller i skolan eller är mobbade eller på något sätt känner sig ensamma, kan få sådana tankar.

Men nej - du ska inte dö! Du ska inte våga ta självmord, utan du ska våga leva! Du måste tala med någon om hur jobbigt du har det. Kan du lita på någon av dina föräldrar eller någon annan släkting som skulle förstå dig?
Då ska du tala med denna person. Det kan vara svårt att börja. Men du ska börja med att säga: "jag vill säga en sak till dig och det är viktigt". 

Om du inte har någon i familjen - eller om du har problem just med familjen - ska du omgående gå till kuratorn i skolan eller till skolsköterskan. Du kan också välja en lärare eller mentor och du kan börja på samma sätt som jag föreslår.
Var inte rädd, du kan få hjälp och lust att leva, jag är säker på det.

Det finns även en hjälptelefon med chattsidan som du kan gå in på. Det är barnens rätt i samhället, klicka här så kommer du till deras hemsida. Deras telefonnummer som du kan ringa till är 116 111.
Samtalet syns inte  på telefonräkningen. Där finns kuratorer som talar med barn som behöver prata med en vuxen om sin problem.

Nils, det finns perioder i livet när det känns jättesvårt, jättesvårt. Lättare blir det bara om man vågar ta steget och talar med någon.

Allra bäst är att tala med föräldrarna, men som jag sa - det finns också andra.

Följ mina råd så kommer du att våga leva och ha lust att leva!Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta