Vad kan jag göra vid självmordstankar?

jag vill ta livet av mig vad kan jag göra istället 

alexandra

BUP svarar:

Hej Alexandra!

Ofta har man gått runt och haft det hemskt tungt innan man kommer till känslan att man inte vill eller orkar leva. Men för en del kan det mer komma som uttryck för kraftiga pendlingar i humöret.  Ena stunden är man rätt ok eller kanske till och med glad, för att i nästa djupdyka ner i en svacka med ångest och självmordstankar.

Hur tycker du att det är för dig? Om det är känslor och självmordstankar som svänger så kan det handla om att försöka få syn på vad det kan vara som för med sig att man får så kraftiga pendlingar med negativa känslor. Ibland kan det också vara en reaktion på konflikter eller andra problem hemma, i skolan, eller i kontakten med vänner. Som tjej/kvinna kan en del känna sig mycket deppiga i samband med tiden innan mens (PMS).

För andra kommer självmordstankar som en del av att man mer ihållande känner sig djupt nedstämd. Oavsett vilket så kan man behöva få hjälp med att förstå mer om vad som medför att man mår dåligt och hjälp med att hitta nya sätt att göra på för att må bättre eller kunna få mer stöd i olika situationer hemma eller i skolan.

Självmordstankar bör man ta på allvar, så därför blir jag glad över din fråga-vad du kan göra i stället. Som jag nämnde innan, så behöver man ofta få hjälp kring det som bidrar till självmordstankarna och så att man kan må bättre mer långsiktigt.

I stunder av kris, om man får starka självmordstankar, så kan man vara hjälpt av olika strategier för att ta sig igenom en kris.Vad som är till hjälp då brukar vara ganska personligt och du behöver antagligen få prata med någon som kan hjälpa dig att komma fram till vad som är till hjälp för just dig i just de här stunderna av svåra känslor.

Om du får starka självmordstankar och inte vet vad du ska göra, så bör du vända dig till någon vuxen i din närhet, om du inte kan det eller inte vill det, så kan du kontakta Mind-självmordslinjen eller ringa BRIS.

Om det är så att man planerar att göra något allvarligt så bör man alltid larma och söka hjälp akut på BUP.

Många gånger kan man förebygga att det blir så allvarligt att man gör ett självmordsförsök. Det är viktigt att du tar hjälp av någon för att kunna må bättre. Många börjar med att ta en kontakt med skolkurator eller ungdomsmottagningen. Jag skickar med mer information om det också.

Var rädd om dig och ge inte upp!

Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta