Tror jag är beroende av porr

Jag tror jag är beroende av porr. Vad ska jag göra?

BUP svarar:

Hej!

Tack för din fråga. Man kan mena lite olika saker med beroende. Måste du titta på porr fast du inte vill eller har du bara svårt att låta bli? Jag fattar din fråga som att du inte vill vara beroende på det sättet du nu är det.

Det enkla svaret är att du får bestämma dig för att sluta titta på porr. Även om du känner dig sugen och på olika sätt vill titta på porr är nog beroendet inte så stort att du inte på egen hand skulle kunna sluta om du är motiverad. Som ett sätt att hjälpa dig själv kanske du kan hitta på lite olika sätt att försvåra åtkomsten av porr. Jag antar att du tittat på porr hemma i din dator? Kanske kan du sätta på barnfiltret så att du inte kan titta på porr? Det hindrar ett tag. Eller kanske be dina föräldrar sätta på filtret så du inte kan komma in.
Det finns säkert andra sätt du kan komma på för att göra det svårare. Om du gör det svårare att komma åt porrsidor så hindrar du mer impulsivt handlande och ger dig tid att ändra dig och börja tänka på något annat.

En annan sak jag tycker du kan fundera på är vilken funktion ditt porrtittande kan ha för dig. Är det avkopplande eller jobbigt? Får det dig att tänka på andra saker än vad som händer i ditt vanliga liv. Är det en flykt från "verkligheten"? Är det ett sätt att hantera ångest? Kan det handla om din osäkerhet när det gäller sex?
I din ålder är alla osäkra. Ett överdrivet porrtittande kan handla om många andra saker förutom sex och lust.

Om ditt beroende mer har karaktären av ett tvång kan det vara svårt att sluta utan stöd och hjälp.
Eftersom det är vanligt att ungdomar i din ålder tittar på porr kanske du kan prata med din skolkurator eller att du tar kontakt med en ungdomsmottagning där  du bor. De är vana vid denna typ av problem.
Du skulle också kunna chatta på 1000 Möjligheter och se om du kan få hjälp av dem.

Jag tror också det kan vara bra att prata med någon förälder om detta om du får svårt att få ordning på tittandet själv. Jag inser dock att det kan vara svårt att berätta och prata om detta ämne med dem.

Lycka till!

Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta