Fem frågor till Anna som jobbar på BUP

Finns det saker man måste göra om man kommer till BUP?

Nej, här väljer man själv vad man vill berätta och man blir inte tvingad till något. Ibland tycker barn att det är svårt eller pinsamt att berätta om hur de har det och då hjälper vi till på olika sätt. Vi kan fråga, eller man kan få visa eller rita. Ibland känns det lättare när man lärt känna varandra lite bättre. Ibland förstår vi att man inte vill berätta och då låter vi det vara.

Vilka ska komma?

Oftast känns det bäst för barn att komma tillsammans med sin eller sina föräldrar. Ibland delar vi upp oss så att barnet också får vara själv med en av oss här på BUP.

Hur gör ni för att barnen ska må bättre?

Vi försöker ta reda på hur barnet tänker och känner och har det. Då kan vi tillsammans hitta sätt som funkar. Ibland räcker det med att prata tillsammans, ibland får man lära sig något nytt som hjälper, ibland pratar vi mer med föräldrarna. Ibland, om familjen vill det,  har vi bra tips till de som är med barnen i skolan till exempel.

Varför kan du det här bättre än andra?

Jag är intresserad av hur barn tänker och känner och har därför lärt mig en massa om barn i min utbildning och på andra sätt. Jag har också lärt mig av alla barn som kommit hit och berättat om hur de har det och vad de tycker har varit till hjälp. 

Varför jobbar du med det här?

Jag tycker att det är viktigt att barn får hjälp och att de får berätta precis hur de själva tänker och känner och mår. Jag skulle vilja att alla barn hade det bra. Det är roligt när man får vara med om att ett barn tycker att livet har blivit bättre.

Alex besöker BUP

Hur ser det ut på BUP? Vilka jobbar där? Måste man prata om man inte vill? Alex besöker en mottagning för att ta reda på svaren. 

Se filmen "Alex besöker BUP"

”Oroade mig för allt möjligt.”

Lyssna på Melindas berättelse.

”Fröken sa att jag hade myror i benen.”

Lyssna på Kalles berättelse.